Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birine giderken iktidarın muhalif sesleri daha fazla baskı altına almak için gündeme getirdiği ‘sansür yasası’nın Meclis’teki görüşmeleri, bir hafta ertelendi.

‘Sansür yasası’nın görüşmeleri ertelendi

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gazetecilerin ‘sansür yasası’ olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin haftaya ertelendiğini duyurdu.

Özkoç, yaptığı açıklamada, “Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir” dedi.

Gazeteciler ise soyut gerekçelere dayanarak hapis cezaları öngören, sosyal medyaya daha büyük sınırlamalar getirecek teklife karşı tepki gösteriyor. Geçen günlerde ortak bir açıklama yapan gazetecilik meslek örgütleri, dün ve bugün çeşitli kentlerde ‘sansür yasası’na karşı sokağa da çıktı.

Öte yandan teklifin AKP içinden de tepki aldığı öne sürülüyor. Diken’den Altan Sancar’ın haberine göre, ‘sansür yasası’ için AKP içinden de itiraz seslerinin yükseldiği belirtildi. AKP’liler özellikle teklifin 29’uncu maddesi için “Amacını aşabilir” diyerek, geri çekilmesini ya da değiştirilmesini istiyor.

Teklifin 29’uncu maddesi, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını tanımlayarak bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.