Sansürcü yasaya geçit yok

Yaren ÇOLAK

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Yazarlar Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği yönetimleri İstanbul'da TGC binasında bir araya gelerek Sosyal Medya Yasa Tasarısı konusunda eleştirilerini sundu.

ELEŞTİREN DÜŞMAN

Toplantının açılışında konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto gündeme gelen yasa tasarısına karşı iki yıldır mücadele verdiklerini söyleyerek "Sosyal medya yasa taslağıyla ilgili olarak bugüne kadar kamuoyuyla bilgi paylaşılmadı. Ancak iktidar sözcülerinin, zaman zaman muhalefet sözcülerinin ve diğer parti sözcülerinin anlattıklarını dikkate alarak bir rapor hazırladık. İktidarın tuhaf bir huyu var; kendisini eleştiren herkesi düşman sayıyor, kendisine, düşüncelerine uymayan herkesi ayrı bir potaya koyuyor ve ‘onu nasıl dışlarım, nasıl mesleğinden soğuturum?’ havasıyla çalışmalar yapıyor. Yazan, çizen 2-3 gazete var. Evrensel, BirGün... Bunun dışında kendilerine YouTube'da mecra bulan arkadaşlar var. Şimdi bunu da tıkamak istiyorlar" diye konuştu. Olcayto yasanın meclisten geçmesi durumunda da mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

İktidarı şeffaflığa davet eden Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner "Düşünce ve ifade özgürlüğü bizim için vazgeçilmezdir" diye konuştu. Ülkeyi sansüre ve oto sansüre götürecek her yasaya karşı olacaklarını belirten Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de mücadele vurgusu yaptı. PEN Yazarlar Derneği Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türkiye’nin yazarın kendisini ifade ederken oto sansür uyguladığı bir ülke olduğuna dikkat çekti. ÇGD İstanbul Şubesi Başkanı Uğur Güç ise “Denetleyemediği bir mecra olan sosyal medyanın varlığı iktidarın işine gelmiyor” dedi.