Sansüre tepki gösteren sanatçı sergiden çekildi

HABER MERKEZİ

TÜYAP sanat fuarında, BirGün yazarı Rahmi Öğdül‘ün küratörlüğünü yapmış olduğu “Sizi Çok Formsuz Gördüm” sergisinde gösterilmekte olan bir resme polis müdahalesi sonucunda sansür uygulandı. Sansüre tepki gösteren sanatçı, bunun üzerine tüm eserlerini sergiden çekti.

Eserin yaratıcısı Özgür Korkmazgil, "Eserimin bağlamından koparılarak sansürlenmesinden ötürü bağlantılı diğer işlerimi de sergiden çekmiş bulunuyorum" dedi.

Siyah örtüyle protesto
Gazetemize konuşan Rahmi Öğdül ise Korkmazgil’in arkasında olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Savcılığa tablonun müstehcen olduğuyla ilgili şikâyetler yapılmış. Bunun üzerine de sabah saatlerinde sergi alanına polisler gelerek tablonun ya kaldırılmasını ya da +18 salonunda sergilenmesini istemiş. Sanatçımız da eserlerini kapalı bir alanda sergilemek istemeyerek duruma tepki gösterdi ve bütün eserlerini çekti. Ben de bu müdahaleyi protesto etmek için tablonun yerine siyah bir bez astım. Korkmazgil’in arkasındayım.” Eserin 1 yağlı boya ve 3 fotoğraftan oluştuğunu söyleyen Öğdül, tuvalde bir pirzola parçasının olduğunu diğer 3 fotoğrafta ise kadın bedeninden görüntülerin yer aldığını söyledi. Kadın bedeninin et gibi parçalanmasına eleştirel bir bakış açısı getirten tablonun kaldırılmasının doğru olmadığını belirten Öğdül sözlerini: Sanat sınır aşma erimidir. Sınırları ihlal eder” ifadeleriyle sürdürdü.