Şantiyelerde binlerce işçi dip dibe çalışıyor, asansör bekliyor, yemek yiyor, uyuyor. Önlem yok, hak gaspı ise çok. İnşaat işkolunda mücadele eden üç sendika uyarıyor: Tehlike büyük, inşaatları 3 hafta süreyle durdurun!

Şantiyeler tehlike saçıyor: Önlem almak için neyi bekliyorsunuz?

Koronavirüs salgını giderek yayılırken, binlerce inşaat işçisi salgına karşı korunmasız durumda. Şantiyelerde dip dibe çalışan, uzun asansör kuyruklarında bekleyen, toplu halde yemek yiyen ve barınan işçiler için neredeyse hiçbir önlem alınmış değil. Üstelik işten atmalar ve yoğun hak gaspları yaşanıyor. Denetim yok. Sendikalar acilen önlem alınmasını istiyor.

ŞANTİYELER ÜÇ HAFTA KAPATILSIN

İnşaat işkolunda emek mücadelesi yürüten üç sendika; İnşaat-İş, İYİ-SEN ve DİSK Dev Yapı-İş, ortak açıklama yaparak şantiyelerde yaşananlara dikkat çekti. İşçilerin hayatının patronlar tarafından hiçe sayıldığını vurgulayan sendikalar, çalışmanın sürdürülmesinin zorunlu olduğu yerler dışında tüm şantiyelerin üç hafta süreyle kapatılmasını talep etti.

Açıklamada şöyle dendi: “Hiçbir önlem alınmadan yüzler inşaat işçisi kölelik koşullarında salgın tehdidiyle çalışmaya devam etmektedir. Bilim insanları ve uzmanlar önümüzdeki iki ila üç haftanın ülkemiz için en kritik hafta olduğunu söylemektedir. Bu yüzden en acil talebimiz toplum sağlığı ve güvenliği açısından devamı zorunlu olmayan tüm şantiyelerin üç hafta süreyle kapatılmasıdır!”

İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN

Üç sendika ayrıca, inşaat işçilerinin sağlığının ve haklarının korunması için acilen şu taleplerin yerine getirilmesini istedi:

■ Zorunlu olarak işin durdurulması ya da ‘maliyetlerin artması’ nedeniyle işten çıkarma kabul edilemez. İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

■ Salgın tehdidi nedeniyle zorunlu olarak kapatılan işletmelerde ‘ücretsiz izin uygulaması’ ya da ‘izinlerin yıllık izinlerden düşülmesi’ kabul edilemez. Salgın türü ‘mücbir sebeplerin’ meydana geldiği durumlarda “ücretli izin” uygulaması zorunlu kılınmalıdır.

■ Salgın tehdidine karşı alınan tedbirlerden kaynaklı olarak yaşanan daralma sebep gösterilerek işçilerin ücretlerinin ödenmemesi mazur görülemez. Önlem süresi boyunca ücretli izine ayrılan işçilerin ücretlerinin santiyeler-tehlike-saciyor-onlem-almak-icin-neyi-bekliyorsunuz-705535-1.ödenememesi halinde, İşsizlik Fonu ve Ücret Garanti Fonu’nda biriken fonlar işçilerin ücreti için kullanılmalıdır. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için son üç yılda 600 gün çalışma koşulu virüsle mücadele döneminde 90 güne indirilmelidir.

■ Salgın tehdidi, aynı zamanda bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunudur. Şantiyelerde iş güvenliğinin sağlanması için işçiler, işkolunda faaliyet gösteren sendikalar ve sağlık meslek örgütlerinden oluşturulacak bir komiteye denetleme ve yaptırım yetkisi verilmelidir. Gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edilen şantiyelerde çalışma durdurulmalı, işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.

■ Şantiyelerde salgın tehdidiyle karşı karşıya kalan tüm işçilerin ücretsiz sağlık taraması ve kontrolleri ivedilikle başlamalıdır. Kronik rahatsızlığı olan ve elli yaşın üzerindeki işçilere ücretli izin verilmelidir. Sağlık hizmetleri ücretsiz olmalıdır.

■ Salgın süresince işsiz kalanların ve gelir kaybına uğrayanların kira, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim gibi temel ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalıdır.

■ Temel gıda ve kişisel hijyen malzemeleri yardımı verilmeli, gıda ve hijyen ürünlerine yapılan fahiş zamlar geri çekilmeli, temel gıda malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır. Kontrolsüz fiyat artışına karşı ihbar ve denetim mekanizması kurulmalıdır