Kocaeli Şehir Hastanesi şantiyesinde yemeklerinden böcek çıkan ve tahtakurusu dolu koğuşlarda kalan işçiler iş durdurdu. Firma yetkilileri işçilere sorunlarının çözüleceği sözünü verdi. İnşaat-İş: Köle değil, işçiyiz! Patronlar bize saygı duymayı öğrenecek

Şantiyelerde koşullar daha da kötüleşti, işçiler isyanda: Yemekte böcek koğuşta tahtakurusu!


Türkerler ve Gama Holding ortaklığı tarafından yapılan Kocaeli Entegre Şehir Hastanesi şantiyesinde işçiler, yemeklerinden böcek çıkması ve koğuşların tahtakurusu ile dolu olması nedeniyle dün iş durdurdu.

Orge Elektrik adlı taşeron firmaya bağlı çalışan işçiler, barınma ve beslenme koşullarının düzeltilmesi talebiyle şantiyenin içinde gerçekleştirdikleri yürüyüşten sonra iş durdurdu ve beklemeye başladı. Bunun üzerine firma yetkilileri, İnşaat-İş Sendikası üyelerinin de aralarında olduğu işçi temsilcileriyle görüştü, işçilerden taleplerini yazılı olarak sunmalarını istedi. İşçi heyetinin talep listesini iletmesinin ardından yetkililer, sorunun kısa zamanda çözüleceği sözünü verdi. Bunun üzerine eylem sonlandırıldı.

KÖLE DEĞİLİZ İŞÇİYİZ!

İnşaat-İş’ten yapılan açıklamada, benzer sorunların birçok şantiyede yaşandığına dikkat çekilerek, şöyle dendi: “İnşaat patronlarının, kölece çalışma-barınma-beslenme koşullarında çalışan biz işçilere kriz koşullarında daha da rezilleşmiş koşullar dayattıkları, sayısı giderek azalan şantiyelerden gelen haberlerden de anlaşılıyor. İnşaat işçileri ise başta 3. Havalimanı direnişi olmak üzere, işkolunda yaşanan irili ufaklı birçok direnişin yarattığı birikimle bu koşullara karşı birlikte hareket etmeye, ‘Köle değiliz, işçiyiz’ demeye devam ediyor. İnsanca barınma-beslenme, çalışma koşulları, ücret hakkımız ve çalışırken ölmemek için mücadelemiz sürecek. İnşaat patronları bize saygı duymayı öğrenecek. İşçi arkadaşlarımızın ve üyelerimizin taleplerinin takipçisi olacağız.”

BAŞAKŞEHİR’DE DE YAŞANMIŞTI

İstanbul’da Rönesans Holding tarafından yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi şantiyesinde de işçiler, benzer sorunlarla yüz yüze gelmiş, Dev Yapı-İş Sendikası 2 Eylül’de yaptığı açıklamada işçilerin çok kötü koşullarda barındırıldığını ve çalıştırıldığını duyurmuştu. Açıklamada, işçilerin 6 kişilik kapasitesi olan koğuşlarda 8 kişi kaldığı ve tahtakurusu dolu yatakhanelerde kalmaya zorlandığı ifade edilmişti. Açıklamaya göre işçiler defalarca bu şikâyetlerini yetkililere iletmiş; patronlar ise koşulları düzeltmek yerine koşullara tepki gösteren işçileri işten atmayı tercih etmişti.