AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın sahibi olduğu Pasifik İnşaat'ın şantiyesinde biri yaşamını yitiren ikisi yaralanan üç stajyerin fırtınaya karşın çalıştırıldığı ileri sürüldü. İnşaatta çalışan işçi, ölümün ihmaller nedeniyle olduğunu söyledi.

Şantiyenin sahibi AKP'li vekilin eşi: Öğrenciyi fırtınada ölüme terk etmişler!
Pasifik İnşaat'ın Merkez Ankara projesinin çalışmaları soruşturmalar kapsamında durduruldu. (Fotoğraf: İHA)

Hüseyin ŞİMŞEK

Ankara'da dün fırtınada inşaattaki beton kalıplarının üzerine devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Hacettepe Üniverisitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Taha Öztürk'ün (21), stajyer olarak ilk iş günü olduğu öğrenildi. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında inşaatta çalışmalar durduruldu.

AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi Fatih Erdoğan’ın sahibi olduğu Pasifik İnşaat şantiye alanında, önceki gün yaşamını yitiren 21 yaşındaki Taha Öztürk’ün stajyer olarak ilk iş günü olduğu ortaya çıktı. Yaralanan diğer İki stajyer öğrenci tedavi gördükleri hastanede yaşam mücadelesi verirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında inşaatta çalışmalar durduruldu.

Ankara’da Pasifik İnşaat’ın Merkez Ankara projesinde iş kurallarına aykırı olarak yoğun fırtına altında çalıştırıldığı iddia edilen Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Taha Öztürk, ODTÜ Mimarlık öğrencisi Ege Kıratlı ve ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencisi Emre Çetin beton kalıplarının altında kaldı. Öztürk, yaşamını yitirirken diğer iki öğrenci ise ağır yaralandı.

Pasifik İnşaat'ın sahibi Fatih Erdoğan ve AKP Ankara Milletvekili olan eşi Asuman Erdoğan.Pasifik İnşaat'ın sahibi Fatih Erdoğan ve AKP Ankara Milletvekili olan eşi Asuman Erdoğan.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın ve belediyelerin ulaşmaya çalıştığı yaralı öğrencilerin aileleri ile irtibat kurulamadı. İnşaat sahibi Fatih Erdoğan’ın geniş bir koruma ordusuyla hastanedeki ailelere haber gönderdiği ve açıklama yapmaktan kaçınmalarını istediği iddia edildi. İş cinayetinin yaşandığı alanda inceleme yapmak isteyen belediye görevlileri Pasifik İnşaat yetkililerince engellendi.

KAMU GÖREVLİLERİ ŞANTİYEYE ALINMADI

İş cinayetinin ardından incelemelerde bulunmak isteyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi ekipleri, şantiye alanına alınmadı. Bu nedenle iş cinayetiyle ilgili verilerin toplanamadığını bildiren İMO Ankara Şube Yönetimi'nin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yaşanılan iş cinayetinin basına yansımasıyla birlikte olay yerinde inceleme yapmak isteyen Odamız bilirkişileri ve belediye yetkilileri sahaya alınmamıştır. Ülkemizde alıştığımız üzere yaşanan olaylardan sonra önlemlerin alınması sadece gerçeklerin üzerinin örtülmesi amacı taşımaktadır… An itibarıyla olayın gerçekleştiği alana giriş izni verilmediği için detaylı incelemeleri ve teknik raporu daha sonra paylaşacağımızı ve konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiririz.”

ALANDA KİMSE OLMAMALIYDI

İnşaatta çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir işçi BirGün’e, ihmaller ve kural tanımazlık nedeniyle facianın yaşandığını söyledi. Rüzgârın saatteki hızının 50 kilometreyi geçmesi nedeniyle vinçlerin otomatik olarak durduğunu, şantiye alanının da tamamen boşaltılması gerektiğini söyleyen işçi ancak hiçbir şey yapılmadığını kaydetti. Üç öğrencinin kolonun arkasına saklanmak zorunda kaldığını bildiren işçi, rüzgârın şiddeti nedeniyle devrilen kolonların, vinçler çalıştırılamadığı için hemen kaldırılamadığını ve müdahalede gecikildiğini de sözlerine ekledi. Fırtınanın ansızın patladığını belirten işçi, ancak öğle saatlerinden itibaren gökyüzünün bulutlarla kaplandığını ve fırtına uyarısı yapıldığını da belirtti.

21 yaşındaki Taha Öztürk, stajının ilk gününde yaşamını yitirdi.21 yaşındaki Taha Öztürk, stajının ilk gününde yaşamını yitirdi.

PASİFİK’İN SKANDALLARI BİTMİYOR

İş cinayetinin yaşandığı Pasifik İnşaat, daha önce de AKP’lilerden aldığı yüksek tutarlı ihaleler ve borçlu AVM ile gündeme gelmişti. Ziraat Bankası’ndan kredi alarak Ankara’da Next Level isimli bir AVM yapan Pasifik İnşaat, daha sonra ödenmeyen 412 milyon TL borç karşılığında AVM’yi Ziraat Bankası’na sattı.

Pasifik İnşaat yakın dönemde kazandığı ihalelerle gündemde yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemşehrisi Fatih Erdoğan’ın şirketi, İstanbul Kemerburgaz’da AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’ne ait 78 bin dönümlük arazinin ihalesini kazandı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın, İstanbul Etiler girişindeki eski Levent Jandarma Lojmanları’nın yer aldığı arsa için düzenlediği ve “Ortaköy İhalesi” olarak bilinen ihaleyi de yine Pasifik İnşaat kazandı.