52 işçiye mezar olan 3. Havalimanı inşaatında 5 yılda sadece 2 programlı teftiş yapıldığı ortaya çıktı. Programlı teftişin dışında iş kazası sonucu 3, şikayet ve ihbar üzerine de 17 teftişin yapılırken 74 yüklenici firmaya toplam 2 milyon 733 bin 379 lira idari para cezası uygulanması önerildi

Şantiyeye şikayet olunca gittiler: 5 yılda sadece iki programlı teftiş

BirGün/Ankara

Köle düzeninde çalışma koşullarını protesto ettikleri için tutuklanan 3. Havalimanı işçileri 5 Aralık’ta ilk kez hakim karşısına çıkmaya hazırlanırken resmi veriler, 52 işçiye mezar olan inşaatta 5 yılda sadece 2 programlı teftiş yapıldığı ortaya koydu.

Çalışma koşullarını protesto ettikleri gerekçesiyle geceyarısı koğuşları basılarak gözaltına alınan ve 18 Eylül’den beri tutuklu bulunan 3. Havalimanı işçileri ile ilgili yargılama 5 Aralık Çarşamba günü Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde başlayacak. İşçiler ilk kez hakim karşısına çıkmaya hazırlanırken, devletin resmi verileri protesto gerekçelerinin haklılığını bir kez daha göz önüne serdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in CİMER’e yaptığı başvuruya verilen yanıta göre 2013– 2018 yılları arasında 3. Havalimanı inşaatında 52 ölümlü iş kazası yaşandı. Bu süreçte inşaatta yalnızca 2 programlı teftiş yapıldı. Programlı teftişin dışında iş kazası sonucu 3, şikayet ve ihbar üzerine de 17 teftişin yapılırken, 74 yüklenici firmaya toplam 2 milyon 733 bin 379 lira idari para cezası uygulanması önerildi.

İş cinayetlerini ve sömürüyü teşvik

CHP’li Ali Şeker, 3. Havalimanı gibi büyük çaplı ve uzun süreli bir inşaatta, olumsuz çalışma koşulları gündemdeyken sadece 2 programlı teftiş yapılmış olmasını eleştirdi. Şeker, “3. Havalimanı’nda resmi verilere göre en az 52 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmişken, işçiler olumsuz çalışma koşullarına karşı köle değiliz diyerek isyan ederken, devletin sadece idari para cezasını yeterli görmesi alenen iş cinayetlerini, emeğin sömürüsünü teşviktir” dedi.

İktidarın oluşturduğu “taşeronun taşeronunun taşeronu” sisteminin işçiler için bir köle düzeni yarattığına dikkati çeken Ali Şeker, şunları kaydetti:

“5 yıllık inşaat süresince, uyarılarımıza rağmen iş kazalarını ve işçi cinayetlerini önlemeye yönelik gereken denetimleri yapmayanlar ve tedbirleri almayanlar, ihmallere göz yumanlar, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının sorumluları hakkında idari para cezası dışında bir şey yapılmıyor. 52 işçinin katilleri yandaş müteahhitler ellerini kollarını sallayıp millete küfür etmeye ve açılışlara katılmaya devam ederken; yıllardır her tür hak gaspı ile kölelik düzeninde çalışmaya zorlanan, ekmeğinin peşinde koşan, emekçi kardeşlerinin ölümüne tanık olan ve bu ölümleri, iş kazalarını durdurun, ‘bari bundan sonra tedbir alın’ diye feryat edenler cezaevlerinde tutuluyor. Bu tüm topluma verilen bir gözdağıdır”