THHP, termik santrallardan siyah dumanlar yükseldiğini vurgulayarak, “Çevre yatırımlarını yapmayan santrallar acilen durdurulmalı” dedi.

Santrallar gökten kömür yağdırıyor

HABER MERKEZİ

Termik santrallar zehir saçmaya devam ediyor. Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), baca gazı arıtımı ve kül depolama sahalarının mevzuata uygun hale getirilmesi için altyapı yatırımlarını tamamlamayan kömürlü termik santralların çalışmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Platformun açıklamasında, geçici faaliyet belgesi alarak 2020’den beri çalışmaya devam eden santralların bazılarından siyah dumanlar yükseldiğine yer verildi. Ayrıca pek çok santralın, kül depolama sahasının yol açtığı kirliliğin suya ve toprağa karışmasını önleyemediği halde çalışmaya devam ettiğine vurgu yapıldı.

Kahramanmaraş Elbistan-Afşin Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Üyesi İbrahim Yalçın, “Afşin’e kara kar yağdı” dedi ve ekledi: “Filtre yapıldığı söylenerek açılan Afşin A santralinin iki ünitesi de haziran ayından beri her gün eskisi gibi kül saçmaya devam ediyor. 2020’de santral kapandığında yıllar sonra ilk defa beyaz kar görmüştük ama bu kış yine Afşin’e kara kar yağdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı “Biz izliyoruz, eğer limitler aşılırsa kapatırız” demişti. Santralların çalıştığı her gün zehirleniyoruz. Temiz hava için kaç yıl beklememiz lazım? Sürekli yeni izinler vererek bu santrallerin çalışmalarına izin vermeyin.”

KİRLİLİK KRONİK

Afşin’de hava kirliliğinin artık kronik hale geldiğini söyleyen Makine Mühendisleri Odası Enerji Grubu Üyesi Orhan Aytaç, “Afşin’de 5 Ekim-11 Kasım arasında dört farklı yerde yapılan ölçüm sonuçları, kanserojen olan kirleticilerin DSÖ’nün önerdiği limitlerinin tam 16 katına kadar aşıldığını gösteriyor” diye konuştu. n Haber Merkezi