Yılbaşında 5’i tamamen, 1’i kısmen kapatılan 6 termik santralın yeniden faaliyete girdiğini açıklayan Bakan Kurum’a tepkiler sürüyor. Santralların bulunduğu bölgelerde hava kirliliği denetim yapılmadığını belirten kurumlar, filtrelerin kirliliği azaltmayacağını belirtti

Santrallardaki kirlilik sadece 6 ay engellendi

Aycan KARADAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yılbaşında bu yana kapalı olan bazı termik santrallara 1 yıllık geçici çalışma ruhsatıyla tekrar faaliyet geçtiğinizi açıkladı.

Bakan Kurum, Soma Termik Santralı’nın 6 ünitesinden 4’üne, Kangal Termik Santralı’nın kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santralı’nın kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santralı’nın 4 ünitesinden 2’sine, Tunçbilek Termik Santralı’nın 3 ünitesinden 2’sine, Afşin A Termik Santralı’nın 4 ünitesinden 2’sine, 1 yıllık geçici çalışma ruhsatı verildiğini bildirdi.

BirGün’e konuşan siyasetçiler, çevre ve meslek örgütleri termik santralların bulunduğu bölgelerde hava kirliliği denetimlerinin yapılmadığını ve filtrelerin etkisiz olduğunu belirtti.

santrallardaki-kirlilik-sadece-6-ay-engellendi-742122-1.HAVA KİRLİLİK TAKİP EDİLMİYOR

İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay, termik santralların olduğu istasyonlarda ölçüm yapılmadığını belirtti. Birçok istasyonda hava kirliliği ölçümlerinin yapılmadığına dikkat çeken Kınay, “229 istasyonda SO2 ölçümü yapılmaktadır.

Yaklaşık ortalama 130 istasyonda minimum veri alımı sağlanmıştır. Kömür tüketiminin de önemli göstergelerinden olan SO2 kükürdioksitin termik santrallerin olduğu Zonguldak, Soma, Çan gibi bölgelerde sınır değerleri oldukça aştığı görülmüştür” diye konuştu.



santrallardaki-kirlilik-sadece-6-ay-engellendi-742123-1.AKP TARAFINDAN KORUNUP KOLLANDI

Doğaya zehir saçan termik santralların yıllardır AKP tarafından korunduğunu belirten CHP Zonguldak Milletvekilli Deniz Yavuzyılmaz, “Doğaya zehir saçan bu santrallar yıllarca evin şımarık çocuğu gibi AKP tarafından korunup kollandı.

Her yıl kapasite mekanizması adı altında üretmedikleri elektriğin parasını Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nden milyonlarca lira teşvik olarak aldı. Buna rağmen filtrelerini takmamışlardı. Bugün itibariyle Çatalağzı Termik Santral, baca gazı kükürt arıtma tesisini kurmuştur” diye konuştu.

santrallardaki-kirlilik-sadece-6-ay-engellendi-742124-1.ARITMA KİRLİLİĞİ AZALTMAYACAK

Zonguldak’ın koronavirüs salgınından en çok etkilenen kent olduğunu ifade eden Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, “Madencilik faaliyeti ve termik santralların yarattığı yoğun hava kirliliği nedeniyle yaygın olarak görülen akciğer hastalıkları, pandemi sürecinde Zonguldak’ı diğer kentlerden ayrı bir kategoriye getirdi” dedi.

Çatalağzı Termik Santralı’na izin verilmesinin Zonguldaklıların önemsenmediği anlamına geldiğini söyleyen Öztürk, “Pandemi sürecinde bile Zonguldak’ın hava kirlilik değerleri, sınır değerlerinin üzerinde oldu. Yapıldığını iddia ettikleri baca gazı arıtma tesisinin, santralin yarattığı kirliliği sıfıra düşürmesi mümkün değildir” diye konuştu.



HALKI TEHLİKEYE ATIYOR

Kütahya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Ali İhsan Bakır ise, “Seyitömer ve Tunçbilek Termik Santralı’nda, üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmiştir deniyor. santrallardaki-kirlilik-sadece-6-ay-engellendi-742128-1.

Fakat bu üniteler ve bacalar mevzuata uygun hale getirilmedi. Yapılan sistem şu, kömürün bünyesinde kükürtdioksit var. Bunlar santralın yanma odalarındaki püskürtme sistemi ile kömürün bünyesindeki kükürtdioksiti almak istiyorlar. Bu sistemin maliyeti çok düşük ama işletme faaliyeti yüksek.

Bacalar henüz faaliyete geçmedi. Bu sistemi şuan deneme aşamasındalar. Uygulamaya çalıştıkları sistem sağlıklı değil” dedi.

santrallardaki-kirlilik-sadece-6-ay-engellendi-742129-1.YENİDEN KÜL YAĞIYOR

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise Afşin halkının temiz hava aldığını, AKP’nin buna sadece 6 ay dayanabildiğini belirtti. Öztunç şöyle konuştu: “Bakanlık Afşin’de bulunan santralın iki ünitesinin yeniden açılmasına ve çalışmasına izin verdi. Peki, bu iki üniteye filtreleme yapıldı mı? İlgili firma filtre takıldığını belirtiyor. Ancak bu sabah itibarıyla Afşin ve Elbistan’a kül yağmaya yeniden başladı. Madem filtreleme yapıldı bu kül neden yağıyor?”