Rüzgâr enerji santrali ve HES’ler için Kastamonu, Malatya, Balıkesir, Trabzon, İzmir ve Ordu'daki birçok arazinin ‘acele kamulaştırılmasına’ karar verildi

Santraller için ‘acele’ kamulaştırma

HABER MERKEZİ

Ülkenin dört bir yanında inşaatları süren HES’ler için verilen acele kamulaştırma kararlarına bir yenisi daha eklendi. Kastamonu, Malatya, Balıkesir, Trabzon, İzmir ve Ordu'daki taşınmazlara ilişkin verilen acele kamulaştırma kararına ‘kamu yararı’ gerekçe gösterildi. ‘Cumhurbaşkanı kararları’ ile gerçekleştirilen kamulaştırmalarda, Kastamonu'da inşa edilecek Başköy Regülatör ve HES için Araç ilçesine bağlı Başköy köyündeki bazı taşınmazlar tapuda Hazine adına tescil edildi.

Kastamonu’daki arazi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak. Yine Malatya'daki Sadıklı Regülatörü ve HES yapımı amacıyla Akçadağ ilçesi Kadıibrahim Mahallesi'ndeki bazı taşınmazların da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırması kararlaştırıldı. Balıkesir'de de RES yapımı için Karakaya mahallelerindeki bazı taşınmazlar ile Trabzon'daki Kılıçlı Regülatörü ve HES yapımı için Arsin’e bağlı Başdurak ve Üçpınar mahallelerindeki taşınmazların acele kamulaştırılması Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerçekleştirilecek.

İzmir'de, ise Ovacık RES’in yapımı amacıyla Bergama'nın Koyuneli Mahallesi ile Ordu'da tesis edilecek Kardelen HES’in yapımı için Gölköy ilçesinde ve ilçeye bağlı Kuşluhan, Çatak, Çetili ve Akçalı mahallelerindeki taşınmazlar da söz konusu Bakanlıkça acele kamulaştırılacak.

BOTAŞ İÇİN KAMULAŞTIRMA

HES ve RES’lerin yanı sıra, ülkenin birçok noktasında doğal gaz boru hattı ile enerji iletim hattı projesi için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Buna göre; Diyarbakır, Bingöl, Ağrı, Siirt illerindeki taşınmazlar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından acele kamulaştırılacak.