Santraller yeniden kamulaştırılmalı!
Yatağan Termik Santralı'nda hayatını kaybeden ikinci işçinin cansız bedenine ulaşılırken, santralın 4 yıl önce özelleştirildiğine dikkat çeken CHP’li Girgin, “Yatağan’dan başlayarak özelleştirilen tüm santrallar yeniden kamulaştırılmalı” diye konuştu

Muğla’daki Yatağan Termik Santralı’nda önceki gün kömür bandının çökmesi sonucu demir yığınının altında kalan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybeden işçilerden Seray Şimşek’in cenazesi Yatağan’da gözyaşlarıyla toprağa verilirken, Sezgin Kılıç’ın cenazesi memleketi Konya’ya gönderildi. Yaralanan 9 işçinin sağlık durumunun iyi olduğu, 2 işçi dışında tüm işçilerin taburcu edildiği öğrenildi.
‘Özelleştirme Azrail’in armağanı’
CHP Muğla Milletvekili ve T. Maden-İş Sendikası eski Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, BirGün’e yaptığı açıklamada, santrallarda çok kaza gördüğünü, ancak ilk kez bir santralda kömür bandının çöktüğüne tanık olduğunu belirtti. Santralın dört yıl önce tüm itirazlara ve verdikleri mücadeleye karşın özelleştirildiğini hatırlatan Girgin, “Nerede bir maden faciası, göçük, heyelan vb. yaşansa çoğunlukla altından özel sektör çıkıyor. Çünkü özel sektör öncelikle kârını düşünür. Özelleştirme, Azrail’in neoliberalizm eliyle ülkemize sunduğu bir armağandır. Yatağan’dan başlayarak tüm santrallar yeniden kamulaştırılmalı” dedi.
Girgin, şunları da söyledi: “Bu santral 36 yaşında. 36 yaşındaki bir santralda metal yorgunluğu olmaması mümkün mü? Bu metal yorgunluğuna karşı gerekli kontroller zamanında yapıldı mı, köprüyü taşıyan ayaklar güçlendirildi mi, yenileme çalışmaları yapıldı mı, tüm bunları teknik ekipler inceleyecektir. Ancak bu santral kamu eliyle işletiliyor olsaydı yapılacak bakım ve yenileme yatırımları ile özel sektörün elindeyken yapılan bakım ve yenileme yatırımları arasındaki farkı düşünmemiz gerekir. Santrallar kamu eliyle işletilmeli, özelleştirme-taşeronlaştırma uygulamalarına son verilmelidir.”
Bakanlık inceleme başlattı
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, olaya ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı. Selçuk, “İnceleme kapsamında İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı’ndan 3 müfettiş görevlendirdik” dedi.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı da dün yaptığı açıklamada, jandarmaya olayla ilgili bilgisi olan kişilerin tespiti ve ifadelerinin alınması için talimat verildiğini; bunun yanında iş güvenliği uzmanları, akademisyenler ve mühendislerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu, olayın nedenlerinin ve olayda sorumluluğu bulunanların tespiti için heyetin raporunu hazırlayarak savcılığa sunacağını bildirdi.
Cenazeler teslim edildi
Olayda yaşamını yitiren Seray Şimşek’in (36) cenazesi, otopsi işlemleri sonrası Yatağan’daki Nişanlı Taş Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazeye bin-bin 500 kişi katıldı. Hayatını kaybeden Sezgin Kılıç’ın (38) cenazesi ise memleketi Konya’nın Tuzlukçu ilçesine gönderildi.