Tarım Orkam-Sen tarafından yapılan açıklamada şap hastalığına hazırlıksız olunduğu ve sürüden sürüye yapılan aşılamalarda yeni pandemilere davetiye çıkarıldığına dikkat çekildi.

Şap aşılamasında önleyici teçhizat olmadığından yeni pandemilere davet
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Şap hastalığı nedeniyle 8 Mart’ta başlayan hayvan hareketlerindeki kısıtlama devam ediyor. Aylardır süren ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşayan çiftçiler bu kez hastalık nedeniyle hayvanını kaybetme riski ile karşı karşıya. Hastalığın, verim kayıplarına, et ve süt arzında sıkıntılara, gıda enflasyonunun derinleşmesine neden olabileceği tahmin ediliyor. Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) tarafından yapılan açıklamada hastalığa hazırlıksız olunduğu ve sürüden sürüye yapılan aşılamalarda yeni pandemilere davetiye çıkarıldığına dikkat çekildi.

Tarım Orkam-Sen Merkez Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada “Yaklaşık 10 yıl önce ülkemize sirayet eden ASİA-1 serotipinde olduğu gibi ŞAP hastalığının SAT-2 serotipi için de herhangi bir erken tedbir alınmamış olunduğu ve hastalığa karşı hazırlıksız olduğumuzu bir kez daha görmekteyiz” ifadelerine yer verildi.

Alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu belirtilen açıklamada tüm uyarılara rağmen araç dezenfeksiyonları için gerekli teçhizatlar sağlanmadığı gibi hiçbir müdürlüğe dezenfeksiyon ünitesi kurulmadığına vurgu yapıldı.

Açıklamada zorunlu aşı gibi tedbirlere uyulmaması halinde 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanmasına karşın bakanlığın zorunlu aşılamadan üreticiden ücret alması sorununa dikkat çekildi. Ayrıca şu an yapılan aşılama çalışmalarının Sat-2 Serotipine etkili olmadığı halde şap aşılamaları sürüden sürüye devam ettiği belirtilen açıklamada “Sağlık emekçilerine sürüler arası bulaşmayı önleyici teçhizat sağlanamadığından yeni pandemilere davetiye çıkarılmaktadır” denildi.

Şap hastalığı gibi bulaşıcı bir hastalıkta tek başına karantina uygulamaları ve hayvan hareket kısıtlarının yeterli olmayacağı ifade edilen açıklamada “Sahada mücadeleye öncülük eden veteriner hekim tekniker ve teknisyen sağlık personelinin koruyucu ihtiyaçlarının ivedilikle sağlanması, yıpranma haklarının geri verilmesi, özlük haklarının düzeltilerek sahada daha aktif bir mücadele yürütülmesine ön ayak olunması gerekmektedir” denildi.