Saraçhane davasında tüm sanıklara beraat
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan Saraçhane protestolarına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 87 kişi hakkında açılan davada tüm sanıklar beraat etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında İBB Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından başlayan gösterilere katılan 87 kişinin yargılanmasına devam edildi.
"Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis istemiyle 87 kişi yargılandığı dava İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
Davanın üçüncü duruşmasına bazı sanıklar ve sanık avukatları katıldı. Duruşma salon kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.
TÜM SANIKLAR BERAAT ETTİ
Davanın üçüncü duruşmasında karar çıktı.
İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi, 87 sanıklı Saraçhane davasında savcılığın mütalaasına uyarak tüm sanıkların ayrı ayrı beraatına karar verdi.
"ŞİDDET İÇEREN BİR EYLEME DAİR TESPİT BULUNMADI"
Bazı sanıkların avukatlarının hazır bulunduğu duruşma, savcılığın esas hakkındaki mütalaasını sunmasıyla başladı.
Savcılık, "Sanıkların savunmaları ve tüm dosya kapsamında sanıkların gösterilere katıldıklarının anlaşıldığı ancak Sanıkların gösterilere katılma eylemi dışında gösterilerde şiddet içeren bir eylemde veya şiddeti teşvik edici mahiyette söylemlerde bulunduklarına dair bir tespitin bulunmadığı bundan dışında sanıkların gösterilere silah sayılabilecek bir eşya ile katıldıklarına dair de bir tespit bulunmadığı dolayısıyla tüm sanıkların söz konusu gösterilere silahsız ve saldırısız bir şekilde katıldıklarının" ve ""Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılınması", "Dağılma emrine mevcut olmaması ve "Toplantı ve gösteri yürüyüşünün dağılmamakta ısrar sonucu zorla dağıtılması" şeklinde olduğu, söz konusu unsurlar bakımından somut olay değerlendirilidiğinde Sanıkların olay sırasında ilgili kolluk birimleri tarafından zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ettiklerine dair bir tespit bulunmaması sebebiyle atılı suçun dağılmamakta ısrar unsurunun oluşmadığının" değerlendirildiğini belirterek tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesi gerektiğini belirtti.
GAZETECİLER DE YARGILANMIŞTI
Saraçhane protestolarını takip ettikleri sırada gözaltına alınan ve bir gün tutuklu kalıp ardından serbest bırakılan ve aynı dava kapsamında yargılanan 8 gazetecinin de aralarında olduğu 12 sanık hakkında da dün beraat kararı verilmişti.



