Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm itirazlara rağmen Ankara’daki Tarihi Saraçoğlu Mahallesi’ne yapılacak olan projeye ilişkin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Projeyle, tarihi mahalleye 135 konut, 304 ofis ve dükkan ile 121 odalı otel yapılacak.

Saraçoğlu için ÇED gerekli değil kararı: İtirazlara kulak tıkalı

İsmail ARI

Ankara’da Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi ve kentsel sit alanlarından biri olan Saraçoğlu Mahallesi’nde konut ve otel projesi için hummalı çalışma sürüyor. Mahalleli ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen çalışmalar devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Ekim’de proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildiğini açıkladı.

Hazırlanan ‘proje tanıtım dosyası’na göre ise Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) bağlı Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin hazırladığı ve tüm itirazlara rağmen de çalışmalara başladığı Tarihi Saraçoğlu Mahallesi Projesi tam 297 milyon 586 bin TL’ye mal olacak. ÇED gerekli değildir kararı verilmeden de çalışmaların başladığı Saraçoğlu Mahallesi’nde milyonlarca liraya 135 adet konut, 304 adet ofis-dükkân, 121 odalı otel ve apart otel yapılacağı belirtildi.

TİCARET VE OTEL ALANI OLACAK

Proje tanıtım dosyasında, şu ifadeler yer aldı: “Saraçoğlu Mahallesi’ndeki tescilli yapıların, herhangi bir yıkım işlemi olmadan mevcut durumları korunarak gerekli restorasyon işlemlerinin yapılması planlanmakta. Bu yapıların kullanım fonksiyonları konut iken; bir kısmının kullanım fonksiyonu konut olarak kullanılmaya devam edecek. Bir kısmının da ticari ve otel amacıyla kullanılacak olup fonksiyonu ‘Ticaret-Turizm-Konut’ olarak değiştirilecek.”
Projeyle birlikte otoparka alanına da ihtiyaç olduğu belirtilen proje tanıtım dosyasında, otopark alanın Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağı açıklanarak, “Proje alanında sadece otelin kullanımı için ayrılmış olan 26 araçlık otopark haricinde, otopark için başka bir alanın olmaması ve alanın tescilli taşınmaz kültür varlığı parselinde bulunmasından dolayı otopark ihtiyacı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden tahsis edilerek karşılanacak” dendi. Ayrıca projenin bin günde tamamlanması bekleniyor.

ÇALIŞMALAR DURDURULMALI

Meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri geçen ay ortak bir açıklama yayımlayarak projenin durdurulması için çağrıda bulundu. Projenin bilimsellikten uzak, hukuksuz ve rant odaklı olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Saraçoğlu Mahallesi Cumhuriyet değeridir” dendi.

saracoglu-icin-ced-gerekli-degil-karari-itirazlara-kulak-tikali-799878-1.

***


ERDOĞAN’IN ARKADAŞI DA PROJEDE

Tarihi Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin hazırlanan proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Hasan Gürsoy’a ait olan Güryapı Şirketi tarafından yürütülüyor.