Saraçoğlu ranta açılıyor

BURCU CANSU

Emlak Konut Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı tarafından, Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olma özelliğini taşıyan tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin “Ankara Çankaya Saraçoğlu Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi İhalesi” 13 Aralık’ta yapılacak.

İhaleye ilişkin “özüne sadık kalınarak yenilenme yapılacağı” ve “anıt ağaçların korunacağı” iddia edilse de TMMOB’ye bağlı odalar, yeni yapılaşmaya izin verilmesi ile tarihi dokunun zarar göreceğini ifade etti.

‘Kamusal mekan olmalı’
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahallenin tamamının altına otopark yapılmasının önünün açıldığını ve bunun ağaçlara ve tarihi binalara ciddi zarar vereceğini söyledi.

Saraçoğlu Mahallesi’nin kamusal kullanımı için açtıkları davanın devam ettiğini vurgulayan Candan, “Saraçoğlu Mahallesi herkese ait kamusal bir mekan olarak kullandırılmak zorunda. Mahalleyi otellere verecekler belki ticari merkezleri yapacaklar. Büyük bir orta alan var buraya inşaat yapılması planlanıyor. Kent merkezinin bütününü düşündüğünüzde Saraçoğlu Mahallesi’nin katlini hayata geçirecekler” dedi.

Her şey rant için
Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Gözde Güldal ise ağaçların tehlikede olduğunu vurgulayarak, “Mahallenin özgünlüğü ve mekansal nitelikleri kaybedilecek. Mahallenin özgün dokusuna ve niteliğine zarar verecek bir diğer müdahale de alanla özdeşleşmiş 67 yıllık bir eğitim kurumu olan Namık Kemal Ortaokulu binası ‘Turizm + Ticaret + Konut’ olarak karma kullanıma çevrilerek ranta konu edilecek” diye konuştu.

‘İhaleyi kim alacak?'
Peyzaj Mimarlar Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ise şunları dile getirdi: “İhaleyi kimin alacağı belirsizliğini koruyor. Sanki tarihi evler yokmuş gibi, arsa ihalesi denilmiş. Tamamı tescilli olan evlere ne olacağı da belli değil.”