HDP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu yeni bütçe teklifini değerlendiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Paylan, “Somut konuşuyoruz. Hayal satmıyoruz. Saray’ın harcamaları ve yandaş için ayrılan paralarla her yurttaşa 2 bin 500 TL destek sağlanabilir” dedi

Saray’a aktarılanlar tüm yurttaşa yeter

HÜSEYİN ŞİMŞEK

HDP, koronavirüs salgınına karşı yurttaşlara ekonomik güvence sağlamak amacıyla 10 maddelik bir kanun teklifi hazırladı ve TBMM’yi acil toplantıya çağırdı. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Garo Paylan, teklifin detaylarını BirGün’e anlattı.

“2020 Yılı Bütçe Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni Meclis Başkanlığı’na sunduklarını ve halkın acil taleplerinin karşılanması için çaba sarf ettiklerini söyleyen Paylan, “Tüm yurttaşlara ekonomik destek sağlamak, ek kaynak olmadan da mümkün. Bu bir hayal değil” dedi.

Salgın nedeniyle yurttaşların sağlık sıkıntıları yanında, çok büyük ekonomik sorunlar da yaşadığını belirten HDP’li Paylan, şunları söyledi:

“Biz, 2020 yılı bütçesini Saray’ın, sermayenin ve savaşın bütçesi olarak tanımlamıştık. Emekçiyi, işçiyi, işşizi, yoksulu kapsamıyor. İktidar kendi saraylarını, yandaşlarını koruyor, vatandaş ise sahipsiz. Bütçe tercihleri mutlaka değişmeli” dedi. Çeşitli tedbirler sonucunda herkese nakit yardımı dahil birçok desteğin sağlanabileceğini dile getiren Paylan, “Son derece somut konuşuyoruz. Hayal satmıyoruz. Yandaşı kollayan harcamalardan kaçınırsak tüm işsizlere 2 bin 500 TL gelir desteği sağlayabiliriz. Cumhurbaşkanı’nın harcadığı örtülü ödenek ve saray giderlerini kısarsak her esnafa 2 bin 500 TL verebiliriz. Savaş bütçesi azalırsa çiftçilerin tüm borcu ödenir. 6 milyon gencin kredi borcu yandaş vakıflara aktarılan para azalırsa ödenir. Yandaşlara yapılan garanti ödemeleri durdurulursa tüm sağlık hizmetleri ücretsiz yapılabilir. Kamuda uçak ve araç saltanatı devam ediyor. Buna son verilirse en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olur. Cumhurbaşkanı emekli maaşı dahil 100 bin TL’ye varan aylık alıyor. Milletvekilleri çok yüksek maaş alıyor. Bu maaşların yüzde 50 oranında azaltılmasını istiyoruz.”

BİR DAMATTAN DİĞERİNE

Bütçedeki harcama kalemleri arasında yapılacak değişiklikle ek kaynak olmadan ekonomik desteklerin sağlanacağını anlatan Paylan, “Ek kaynak demek ekstra vergi demektir. Buna gerek yok. Yandaşlara milyarlarca lira para akıyor. Cumhurbaşkanı şatafatına devam ediyor. 14 tane uçağı var. Bunlar kabul edilemez. Güvenlikçi harcamalar da azalmalı. Bir damattan diğerine para akıyor. Oysa bunların yerine halkın tamamını güvence altına alabiliriz. Faturaların tamamı ücretsiz olabilir” diye konuştu.

MECLİS ÇALIŞMALI

TBMM’nin salgın hastalık sürecinde tatile girmesini de eleştiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Paylan, “Biz, ilk günden beri ‘Meclis kapanmamalıdır’ diyoruz. Vatandaş güvence altında değil. İktidar, vatandaşı güvence altına alacak adımları atamıyor. Halkın yüzde yüzünü güvence altına almak için Meclis olağanüstü toplanmalı ve temel hakkı olan bütçe için tercihlerini değiştirmelidir” dedi.