Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Saray kabinesinden istifa etti. Yerine eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ atandı. TÜİK’in de başkanı görevden alındı. Gül ile birlikte Saray kabinesinden istifa eden bakan sayısı 7’ye çıktı

Saray’a bakan dayanmıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Saray rejimine ne bakan ne bürokrat dayanıyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, önceki gece görevinden istifa etti. Yerine Bekir Bozdağ atandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan, Meclis’e hesap vermeyen, soru önergelerini dahi cevaplamayan, Saray’ın sözünden ayrılmayan bakanlar, “af talepleri” kabul edilirse görevlerinden ayrılabiliyorlar. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 2018 yılından bu yana gece yarısı kararnameleriyle 7 bakan değişti. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı 5 kez, Merkez Bankası başkanı da 3 kez görevden alındı.

Görevinden alınan bakan ve bürokratların ortak noktası ise “af taleplerine” olumlu cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şükranlarını sunması oldu. Şeffaflığın kalmadığı tek adam rejiminde görevden alınan ilk bakan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan oldu. Kanal İstanbul’un ülke gündemine olduğu günlerde Turhan yerine bir dönem İBB Genel Sekreterliği yapan başkan yardımcısı Adil Karaismailoğlu atandı. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ise 8 Kasım 2020’de bir Instagram mesajıyla görevinden istifa etti. Ana akım medyanın uzun süre duyuramadığı istifa, “Berat Albayrak görevden affını talep etti” denilerek 10 Kasım’da açıklandı. Albayrak’ın istifasının ardından 2018 yılında birleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı yeniden ayrıldı ve Lütfi Elvan ile Naci Ağbal atandı.

Nisan 2021’de ise kendi dezenfektan firmasıyla Ticaret Bakanlığı’na yüksek fiyattan dolandıran Ruhsar Pekcan görevden alınarak, Berat Albayrak’a yakın bir isim olarak bilinen Mehmet Muş yeni bakan olarak atandı. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk aynı tarihte görevden alındı. Bakanlık, 2018 öncesinde olduğu gibi, ikiye bölündü; Derya Yanık, Aile Bakanı; Vedat Bilgin, Çalışma Bakanı oldu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzun süre görevden ayrılmak için uğraştı. Selçuk’un görevden af talebi Ağustos 2021’de kabul edildi. Cemaatlerin ve Saray’ın bakanlık üzerindeki baskıları nedeniyle istifa ettiği iddia edilen Selçuk yerine yardımcısı Mahmut Özer atandı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, aralık ayında görevden alındı ve Nureddin Nebati yeni bakan oldu. Lütfi Elvan’ın yeni ekonomik modele destek vermediği için görevden alındığı iddia edildi.

BÜROKRAT DAYANMIYOR

Süleyman Soylu’yla arası bozuk olduğu söylenen Gül ise istifa eden son bakan oldu. Ekrem İmamoğlu’nun MOBESE kayıtlarından izlenmesini eleştirdiği hafta görevden alındı ve yerine Bekir Bozdağ atandı.

Sadece bakanlar değil, bürokratlar da Saray rejimi tarafından sık sık görevden alındı. Erdoğan tarafından ‘’Söz dinlemiyor’’ diye eleştirilen Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, rejimin ilk yılı dolmadan 2019’da görevden alındı. Çetinkaya’nın yerine gelen Murat Uysal ise Berat Albayrak’ın istifasının ardından beraber görevden alındı. Ardından göreve gelen Naci Ağbal ise görevde yalnızca 5 ay kalabildi. Faizleri artırmasının ardından Yeni Şafak tarafından “Bu operasyonu kime çektiniz” diye eleştirilen Ağbal’ın yerine gazetenin köşe yazarı Şahap Kavcıoğlu atandı.

Enflasyon rakamlarını doğru bir şekilde açıklamadığı iddiasıyla gündemde olan TÜİK’e de başkan dayanmadı. Son bir yılda kurumda 3 başkan değişti. Sadece 11 ay görev yapan TÜİK Başkanı Prof. Dr. Erdal Dinçer, Erdoğan tarafından görevden alındı, yerine Erhan Çetinkaya atandı. Dinçer, kendisiyle görüşmüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu TÜİK’e almamıştı. Kılıçdaroğlu, Dinçer’in görevden alınmasıyla ilgili, “Şahıs ve ailesi, TÜİK bürokratını anında çöpe attı. Bunların suçlarına ortak olan bürokratlar, geç olmadan bu yoldan dönün. Başınıza aynısı gelecek. Suçlar sırtınızda yeni iktidara merhaba diyeceksiniz!” dedi.