Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın işgücü raporunda, bir yıl içindeki net istihdamda 810 bin kişilik ‘bir miktar’ azalma olduğu bildirildi. Raporda işsizlik artış oranının kadınlarda daha yüksek olduğu ifade edildi.

Saray’a göre işsizlikte ‘bir miktar’ artış oldu!

NURCAN GÖKDEMİR

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan raporda, büyüme oranındaki yavaşlamanın etkisiyle işsizlik oranlarında “bir miktar” artış yaşandığı bildirildi. Raporda, Nisan 2019 döneminde bir yıl içinde işsiz kalanların sayısının 810 bin olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Araştırmaları Dairesi İşgücü Piyasasındaki Gelişmelerin Makro Analizi başlıklı bir rapor hazırladı.

2018 yılı ikinci çeyreği itibarıyla büyüme oranının ekonomik dengelenme sürecine girilmesinin etkisiyle yavaşladığı, hem 2018 son çeyreğinde hem de 2019 yılı ilk çeyreğinde ekonominin üst üste küçüldüğü belirtilerek, “Buna bağlı olarak son dönemde işsizlik oranlarında bir miktar artış gözlenmiştir” denildi. Nisan 2019 döneminde bir yıl içindeki net istihdamdaki “bir miktar” işsizin sayısının 810 bin kişi oldu ifade edilen raporda, geleceğe dönük beklenti, “Ekonomik dengelenmenin seyrine bağlı olarak 2019 yılı geneli için istihdam seviyesinde görece az da olsa bir artış olması beklenmektedir” sözleriyle ifade edildi.

KADINLARDA DAHA YÜKSEK

Nisan 2019 dönemi Hane Halkı İşgücü Anketi (HİA) sonuçlarına göre, işsizliğin bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,4 puan artarak yüzde 13 olduğu belirtilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

İşgücüne katılım oranı 0,1 puan azalarak yüzde 52,9 olarak gerçekleşmiştir. Oran kadınlarda 0,4 puan artarak yüzde 34,5, erkeklerde ise 0,7 puan azalarak yüzde 71,8 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Tarım dışı istihdam yüzde 2 oranında azalış kaydederken tarım istihdamı ise yüzde 6,2 oranında azalmıştır. Hizmetler sektörü toplam istihdam artışına asıl katkıyı veren sektör olmaya devam ederken, 2017 yılının ikinci yarısından itibaren toplam istihdama artan oranlarda pozitif katkıda bulunan sanayi sektörü istihdamında ise ekonomik dengelenme sürecinin etkisiyle daralmalar gözlenmiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre hizmetler istihdamının az miktarda gerilediği, tarımın ve inşaatın da azalış eğilimini sürdürdüğü görülürken sanayi istihdamı toparlanma eğilimindedir. 810 bin kişilik net toplam istihdam azalışının 544 bin kişilik kısmı inşaat sektöründen gelmektedir. 2019 yılı Nisan döneminde toplam istihdam 28 milyon 199 bin kişi olmuştur. Tarım dışı sektörlerin istihdamında 481 bin kişilik, tarım istihdamında ise 329 bin kişilik bir azalış kaydedilmiştir. Hizmetler sektöründe istihdam bir önceki yılın aynı dönemine göre 160 bin kişi artarak 16 milyon 59 bin kişi, sanayi istihdamı da 97 bin kişilik azalışla 5 milyon 553 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. İstihdamdaki artışların çoğunlukla kamu yönetimi ve savunma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri ile eğitim sektörlerinden kaynaklandığı görülmektedir.