Cumhuriyet Bayramı’nın 95. yılında Anıtkabir’de bir araya gelen partiler, mesajlarını paylaştı. Muhalefet, Saray’a karşı Cumhuriyet’in önemine işaret etti

Saray’a karşı Cumhuriyet

Cumhuriyet Bayramı’nın 95’inci yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir’de düzenlenen resmi törene AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı üyeleri, askeri erkan ve çok sayıda siyasetçi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler Anıtkabir’deki Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Erdoğan’ın, üzerinde ay yıldız bulunan çelengi Atatürk’ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Anıtkabir’de düzenlenen törende liderler birbirleriyle tokalaştı. Erdoğan ve AKP’liler dışındaki siyasi parti temsilcileri Saray’da düzenlenen resepsiyona da katılmadı.

Yaşasın Cumhuriyet
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “kimsesizlerin kimsesi” olarak nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti’nin, bilimin hakiki yol göstericiliğini esas alan bir büyük medeniyet yürüyüşünü temsil ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti:
“Üstünlerin hukuku yerine, hukukun üstünlüğünü, saray ve çevresi yerine halkın zenginleşmesini, rantiye sınıfı yerine üretenin kazanmasını, tek adam rejimi yerine demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini savunan bizlerin sorumluluğu, Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmaktır. Unutulmamalıdır ki 16 Mayıs 1919’da bir avuç yol arkadaşıyla İstanbul’dan Samsun’a hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’nun özgürlüğü ve bağımsızlığı ortak paydasında buluşturduğu milyonlarla, Kurtuluş Savaşı’nı zafere ulaştırmayı ve Cumhuriyetimizi kurmayı başarmıştır.”

MHP’den mesaj...
Bu 29 Ekim’de gözlerin üzerinde olduğu isimlerden biri tanesi de MHP Lideri Devlet Bahçeli’ydi. Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde yapılmayacağını açıkladıktan sonra Erdoğan’ın İstanbul’daki 29 Ekim resepsiyonuna katılmayacağını duyuran Bahçeli yazılı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Destansı mücadelelerle fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesillerin yetişmesini temin eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurucu kahramanları rahmetle, hürmetle, minnetle anıyorum. Vatan uğruna gözlerini kırpmadan kendilerini feda eden; sıcağa, soğuğa aldırmadan gereğini seve seve yapan aziz ve kahraman şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, hepsini birden tazimle yad ediyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun diyorum.”

Rantiyecilerin şantiyesinde olmayacağız
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 40 milletvekili ile Ankara Ulus’taki 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ziyaret etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’nun İstanbul’daki 3. Havalimanı açılışında yapılmasına tepki gösteren Akşener, “Bir kez daha tekrar ediyorum, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yaşının kutlanacağı yer Ankara’dır” dedi.
‘Bugün sahip olduğumuz en büyük kıymetlerden Cumhuriyetimiz 95. yaşına giriyor, kutlu olsun” diyen Akşener, şöyle konuştu; “Bugün rantiyecilerin şantiyesinde olmayacağız. Bir kez daha tekrar ediyorum, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yaşının kutlanacağı yer Ankara’dır. İktidarın bugünkü kutlamaları korsan kutlamadır. Devlet korsan gösteri yapamaz. Bugün herkes kendi geleneğinin önüne çıkıyor. Mücahit gelip müteahhit olanlar şantiyede olurken, bizler vatandaşımız yanında Ankara’da olacağız.”

HDP’den Cizre hatırlatması
Partisinin Cizre ilçe örgütünde yapılan halk toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 29 Ekim mesajı verdi. Cizre’nin ‘abluka altında’ olduğunu söyleyen Temelli, şöyle devam etti:“Cizre’de bir mahalleden diğerine giderken size GBT kontrolü yapıyorlarsa işte cumhuriyetin 95’inci yılının fotoğrafı budur. Cizre’de yoksulluk, işsizlik diz boyu ise işte cumhuriyetin 95’inci yılı budur.” Temelli, “3’üncü Havalimanı’nda anlatacaklarınız değil, gerçeklik Cizre’dedir” dedi. Temelli şunları söyledi: “Bugün İstanbul’da 3. Havalimanı’nda anlattığınız şey bir illüzyon, bir yanılsamadır, bu ülkenin halklarından çaldıklarınızdır. Gerçeklik, Türkiye halklarının, emekçilerin, kadınların içinde bulunduğu durumdur. 3’üncü Havalimanı’nda anlatacaklarınız değil, gerçeklik Cizre’dedir, buradadır. Bunu değiştireceğiz. Değiştireceğimiz şey cumhuriyetin demokratikleştirilmesi yönünde atacağımız adımlardır.”

***

Havaalanını ‘ihmal’ etmedi!

Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne 3. Havalimanı’nı yazmayı tercih etti: “Bugün Cumhuriyetimizin 95’inci yıl dönümünü, dünyanın en prestijli projelerinden olan İstanbul’daki yeni havalimanımızın açılışını yaparak kutluyoruz. Ekonomimizi hedef alan saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirdiğimiz bu tarihi açılış, Türkiye’nin gücünün, kararlılığının 95 yılda elde ettiği başarıların bir sembolüdür. Ruhunuz şad olsun.”

***

Eşit, özgür ve adil bir Cumhuriyet için

saray-a-karsi-cumhuriyet-525826-1.

Devrimci kurumlardan yapılan 29 Ekim açıklamalarında eşit, özgür ve adil bir cumhuriyeti kurma mesajları öne çıktı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) tarafından yapılan açıklamada ortak mücadele vurgusu ve Cumhuriyet’in yeninden kurulması vurgusu yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Flormar’da, 3.Havalimanında direnen işçilerin; emeği çalınan köylünün; dinci kuşatma altında özgürlükleri çalınan kadınların; geleceği elinden alınan gençlerin sözü ve iradesiyle bağımsız, laik, özgür ve eşit bir ülkeyi yeniden kurmak gerek...

Haziran Hareketi tarafından yapılan açıklamada ‘Bağımsızlığın, özgürlüğün, kardeşliğin, eşitliğin, laikliğin ülkesini; Haziran Türkiye’sini omuz omuza kuracağız.’

Türkiye Komünist Partisi (TKP) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Cumhuriyet’in ilanından 95 yıl sonra bu yıkımın asıl sorumlusu olan patron sınıfına ‘hiçbirinizi laikliğin, bağımsızlığın, aydınlanma ve bilimin temsilcisi olarak görmüyoruz’ diye sesleniyor ve ilan ediyoruz: Yıktığınız Cumhuriyet’in yıldönümünü kutlama hakkına sadece yeni bir Cumhuriyeti sosyalizmde, işçi iktidarında kurmanın kavgasını verenler sahip olacaktır” denildi.
Halkevleri de ‘Kölelik değil, insanca yaşam Cemaat, kulluk değil eşit yurttaşlık Faşizm değil demokrasi Gericilik değil laiklik Barış içinde yaşadığımız, demokratik, laik bir cumhuriyet için mücadeleye devam’ mesajı yayımladı.

TİP’in 29 Ekim açıklamasında ise şu çağrıya yer verildi: “Gelin kardeşler! Bu defa sermayeye teslim olmayacak bir cumhuriyet için; gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan Sosyalist Türkiye için kavgada, Devrimci bir Cumhuriyet cephesinde birleşelim!”