Erdoğan, İstanbul mitinginde; “Sayın Putin ziyaret ettikten sonra giderken ‘Büyük devlet olmanın alametifarikası budur’ dedi” dedi. Erdoğan Putin’in Beştepe’yi gördükten sonra bunları söylediğini, Beştepe’yi pek beğendiğini kastediyor.

Kimileri, Putin böyle dememiştir görüşünde, kimileri de Putin dalga geçmiştir Reis anlamamıştır diye düşünüyor. Putin Kremlin yerine başka Saray mı yaptırdı da, Beştepe’yi beğensin diyenler var.

Muhtemelen Putin, benzer şeyleri Erdoğan’a söylemiştir. Başka dünya liderlerinin anılarından Putin’in ihtişam ve şaşaya tav olduğunu biliyoruz.

Eski Amerikan Başkanı George Bush, Ortadoğu’yu birbirine kattıktan ve onarılamaz zararlar verdikten sonra, sağ olsun!, köşesine çekildi, resimle uğraşmaya başladı. Hatta bir de sergi açtı. Sergi açılırken o süreçte pek çok eski anısını da gazetecilerle paylaştı.

Malum ABD de başkanlar değişiyor (yazık ezik ABD!) ancak öte yandan Rusya’da lider hep baki. Putin değişmez başkan. Bush, Vladimir Putin ile yakın çalıştıklarını, hatta başlarda ilişkilerinin iyi olduğunu ancak daha sonra zamanla gerildiğini anlatıyor. Bush’un Putin ile bir de köpek anısı var.

Bush’un Barney isimli terrier cinsi bir köpeği var. Bush köpek için, kalbimde yeri ayrı diye anlatıyor. Putin, Beyaz Saray ziyaretinde Barney’i görmüş, pek küçük bulmuş, burun kıvırmış. Bush’un kızına bıyık altından gülerek, yav siz buna köpek mi diyorsunuz, demiş. Daha sonra Bush, Moskova’ya gittiğinde, durun size sahici köpek nasıl olur göstereyim diye kendi devasa köpeğini çağırmış ve “Barney’den daha büyük ve daha hızlı” demiş. Bush cevap vermediğini söylüyor.Benim köpeğim seninkinden büyük diye böbürlenen ilginç bir karakter, diye tarif ediyor Putin’i.

Bir sistem, en büyük, en ihtişamlı peşine düştüyse, orada aksayan bir şeyler vardır. Birkaç yıl önce Azerbaycan Devlet Televizyonu’nda izlemiştim, Azerbaycan Devleti dünyanın en büyük bayrağını yapmış, dev bir bayrak dalgalanıyor. Televizyonda bu bayrakla ilgili yarım saatlik bir belgesel vardı, bayrak öve öve bitirilemiyordu. Dev bayrağın kime ne faydası var muamma.

Bu dev bayraklar, kocaman köpekler, dev saraylar, ihtişamlı, debdebeli bilmemneler, genellikle olmayan başka şeyleri örtme görevini üstleniyor. Bir ülkede ne kadar az özgürlük varsa, hukuk ne kadar kuklaya dönmüşse, insan aslında ne kadar mutsuzsa o zaman işte debdebe, ihtişam devreye giriyor. Baskıcı sistemler, açıklarını dev bilmem bir şeylerle kapatmaya çalışıyor.

Bu arada Putin Çiko’yu görmemiş demekki, görse Çiko’ya burun kıvırabilir Erdoğan’ı üzebilirdi. Saray ahalisi, Putin için iri yarı bir kangal hazır etsin.