Yeni adli yıl, yargı bağımsızlığına dair eleştirilerin gölgesinde Saray’da gerçekleştirilen törenle başladı. Yargıtay Başkanı Cirit, ABD’ye yönelik ‘siyasi’ mesajlarıyla dikkat çekerken meslek kuruluşları ve muhalefetten tepki vardı

Saray’da egemenlik mesajı

2018-2019 yılı adli yılı, AKP iktidarının baskısının ve yargı bağımsızlığına dair eleştirilerin gölgesinde Saray’da gerçekleştirilen açılış töreniyle resmen başladı. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize ziyaretine katılarak birlikte çay toplamasıyla gündeme gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, törende yaptığı konuşmada ABD’ye yönelik mesajlarıyla dikkat çekti.

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın yargılanmasına değinen Cirit, “Yabancı devletler Türkiye’nin egemenliğine saygı duymalı” dedi.

‘Kaba güç’ vurgusu
Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz’ın yanı sıra bakanlar, yüksek yargı organı üyeleriyle hâkim ve savcılar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yargıtay Başkanı Cirit, konuşmasının önemli bir bölümünü ABD ile yaşanan gerilime ayırdı.
Cirit, şu ifadeleri kullandı; “İzmir’de bir yabancı devlet vatandaşının İzmir’de tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenliğine saygı duyması gerekir. Çağdaş demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur.”

FETÖ yargılamaları
‘FETÖ’ suçlamasıyla yargılanan yüksek yargı üyeleriyle ilgili bilgi veren Cirit, “HSK ve yüksek yargı üyesi sıfatı taşıyan FETÖ sanıklarının yargılanmasını yapmakla görevli Yargıtay 9. Ceza Dairesine açılan dava sayısı 2017’de 106, 2018’in ilk 7 ayında ise 65 olup yargılama süreçleri devam ediyor. Temyiz incelemesi yapan 16. Ceza Dairesinde ise 1671 adet FETÖ/PDY dosyası derdest olup, 730 adet dosyanın temyiz incelemesi adli yargılama ilkeleri çerçevesinde tamamlandı” dedi.

Erdoğan’a teşekkür
İsmail Rüştü Cirit, yüksek mahkemeler arasındaki eşitlik, mali haklar ile özlük hakları konusunda son dönemde iyileştirme yapıldığını savunarak, bu konudaki ‘hassasiyet ve desteği’ nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

***

‘Kürsüde Siyaset istemiyoruz’

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da adli yıl açılışıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Siyasetin etkisinde bir yargı istemediklerini söyleyen Feyzioğlu, HSK atamalarında yürütmeye verilen yetkinin yargıyı siyasetin etkisine açtığı ifade etti. Feyzioğlu, “Kürsüde siyaset yapan hâkim ve savcı istemiyoruz” dedi.

Son zamanlarda yaşanan ekonomik sorunlara da değinen Feyzioğlu, şu ifadeleri kullandı; “Yargıyı güvenilir kılmadan dövizi düşüremezsiniz. Hayat pahalılığını önleyemezsiniz. İşsizliği çözemezsiniz. Layık olanın layık olduğu göreve geldiği bir sistemi kuramazsınız. Refahı sağlayamazsınız. Evlatlarımıza parlak bir gelecek inşa edemezsiniz. Başka toplumların toplumumuzu sömürmesini önleyemezsiniz. Çağdaş uygarlık seviyesini yakalayamazsınız. Yargısı, vatandaşını güven içinde yaşatamayan devletler, ayakta kalamazlar. Çünkü devletlerin sarsılmayan temelini adalet teşkil eder.”