Saray’ın skandallara imza atan Kızılay Başkanı Kerem Kınık’tan rahatsız olduğu belirtiliyor. İddialara göre, Kınık’ın istifa ettirilmesi halinde bunun seçim sürecine yansımasının nasıl olacağının hesabı yapılıyor.

Saray’da Kınık hesabı yapılıyor
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Depremin ardından çadır satan Kızılay’a ilişkin her geçen gün yeni bir skandal ortaya çıkıyor. Her geçen gün daha da artan tepkilere rağmen Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise hâlâ istifa etmedi.

BirGün’ün edindiği kulis bilgilerine göre uzun süredir gündemden düşmeyen Kızılay Başkanı Kerem Kınık Saray’da büyük bir rahatsızlık yarattı. Saray’ın Kerem Kınık’ın özellikle depremden sonra çadır satması, yaptığı açıklamalar ve bu açıklamalarındaki üslubundan rahatsız olduğu belirtiliyor. İddialara göre, Kınık’ın istifasının istenmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak, seçim sürecinde bunun yansımasının nasıl olacağının hesabı yapılıyor. İktidar kanadında bir grup Kınık’ın istifasının istenmesinin oy kaybettireceğini düşünürken ağırlıklı bir grup ise oy kaybettirmeyeceği düşünüyor.

Kulislerde konuşulan bir başka konu ise Kızılay’ın olağanüstü kongre sürecine dair. Çünkü Kınık’ın istifa etmesi halinde Kızılay’da olağanüstü genel kurul süreci başlayacak. Bu süreç ise kongre takvimi gereğince cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonrasına kalacak. Bu da Saray’da kafaları karıştıran bir diğer durum. Çünkü şimdiki Kızılay yöneticilerinin neredeyse tamamı AKP’li. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Kızılay’da yapılacak genel kurul bu tabloyu tersine çevirebilir. Ayrıca Kınık’ın istifa etmesi halinde kongreye kadar Kızılay’a şu an Kızılay Birinci Genel Başkan Yardımcısı olan ve Menzil Cemaati’ne mensup olduğu bilinen Fatma Meriç Yılmaz başkanlık yapacak.

"TOPLUM KIZILAY’A TEPKİLİ"

Ipsos Araştırma Şirketi’nin çalışmasında göre Kızılay'ın ticari faaliyetlerde bulunmasının toplum tarafından nasıl karşılandığına da yer verildi. Toplumun yüzde 72’si Kızılay’ın ticari bir aktivitede bulunmasının yanlış olduğunu düşünüyor. Araştırmaya göre Türkiye'de yaşayan her 10 kişiden 8'i Kızılay'ın çadır satışı yaptığından haberdar. Bu kişilerin yüzde 67’si de olayın detaylarına kısmen de olsa hâkim olduğunu belirtiyor.

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir detay da Kızılay'a olan güvenin azalması. Her 10 kişiden 6'sı bir şekilde Kızılay'a bağışta bulunsa da bundan sonra bağışta bulunurum diyenlerin sayısı da yarı yarıya azalmış durumda.

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir de 1919’da İsviçre’nin Cenevre kentinde kurulan ve 188 Kızılhaç ve Kızılay Derneği’nin koordinasyonunu sağlamakla görevli olan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun, deprem günlerinde çadır satışı ile gündeme gelen ve tepkilerin odağı olan Kızılay’ın şirketleşmesi nedeniyle statüsünü değiştirmeye hazırlandığı belirtildi.