AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha iyi bir yaşam için yurtdışına gidilmek istenmesini ‘süfli’ bir heves olarak tanımladı. Ancak Saray’ın yaptığı harcamalar iktidarın lüks ve şatafattan vazgeçmediğini gösterdi.

Saray’da yaşayan, arabayı çok gördü
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede yaratılan tahribattan dolayı son çareyi yurtdışına gitmekte bulan yurttaşı tekrardan hedef gösterdi.

“Utanmadan sıkılmadan diyorlar ki 'işsizlik var'. Ne işsizliği ya? Yeter ki iş istesin vatandaş, iş. İş çok" diyerek ve daha iyi yaşam şartları ve çalışma koşulları için yurtdışına giden doktorlara “Giderlerse gitsinler” ifadelerini kullanarak büyük tepkiler çeken Erdoğan, şimdi de yurttaşın daha iyi bir yaşam istemesini ‘aşağılık’ anlamına gelen ‘süfli’ bir heves olarak nitelendirdi.

Çevredeki birçok hastanenin kapanmasına neden olan Etlik Şehir Hastanesi’nin Ankara’daki açılış törenine katılan Erdoğan burada da tepkilere yol açan açıklamalarda bulundu.

GİDENLERE ACIYARAK BAKIYORUZ

Törende yaptığı açıklamalarda çeşitli nedenlerle ülkeden göç eden ve göç etmek isteyenleri hedef alan Erdoğan, "Sosyal medya mecralarında gelişmiş ülke güzellemeleri yapıldığını, buralara gidilmesi gerektiğinin aşılanmaya çalışıldığını görüyoruz. Bunlara cevabı önce ülkemizin yakın dönemde yetiştirdiği Cemil Meriç'in diliyle verelim; 'Vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını yaşanmaz kılanlardır' Türkiye'yi böyle göstermeye çalışanlar ülkenin bu hale gelmesi için her türlü sinsiliği yapanlardır" dedi.

Saray’ın şatafatıyla yurttaştan tamamen uzaklaşan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizin, yaşadığımız toprakların kıymetini çok iyi bilmeliyiz. Özellikle sırf daha iyi arabaya binmek, daha fazla konsere gidebilmek gibi süfli heveslerle başka ülkelerin kapısına varanlara acıyarak bakıyoruz. Bugün böyle bir hevesle yola çıkanların yarın merhamet ve şevkat ihtiyacı duyduklarında sığınacakları bir aile, bir sosyal bünye, bir devlet mekanizması bulamayınca yaşayacakları pişmanlığı tahmin edebiliyoruz."

Konuşması sırasında muhalefeti ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da hedef alan Erdoğan, "Muhalefet bu eserlere çamur etmeye çalışsa da, bugün şehir hastane modeli pek çok ülke tarafından inceleniyor" diye konuştu.

"Bay Kemal'in SSK'nın başı olarak nasıl bir sefalette olduğunu görmüş müydünüz?" ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları söyledi: "Savaş Ay'ın programını izlemiş miydiniz? Orada bay Kemal'in Sosyal Sigortalar Kurumu'nun başı olarak nasıl bir sefalette olduğunu görmüş müydünüz? Bay Kemal'den bu ülkeye hayır gelir mi? Gelmez, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun başında sen ne yaptın ki bu ülkede ne yapacaksın?”

YURTTAŞ SARAY’I İŞARET ETTİ

Erdoğan’ın Etlik Hastanesi’nde yaptığı açıklamalara yurttaş sosyal medya üzerinden tekrardan büyük tepki gösterdi.

Twitter’da sarayın fotoğrafını paylaşan bir yurttaş, yorum olarak “Biri süfli heves mi dedi. Allah akıl fikir versin” paylaşımında bulundu.

Erdoğan’ın Gezi eylemcilerine yönelik ‘sürtük’ söylemini de hatırlatan başka bir yurttaş, “Yine açtı ağzını, sürtükten sonra süfli ya arkadaş, bakalım kalan görev süresinde daha ne hakaretler göreceğiz. Davacıyım hem de davamı divana bırakmadan davacıyım” yorumunda bulundu.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise sosyal emdya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Kendi çocukları yurt dışında okuyor, Avrupa'da, Amerika'da ev alıyor, oralarda lüks içinde gezebiliyor. Halkın çocukları istediği yerde bir yemek bile yiyemiyor, pahalı diye kahve içemiyor sonra onlara hakaret edebiliyor” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan da “Bunu diyen kişi Çankaya Köşkünü beğenmedi kendine 1100 odalı Saray yaptırdı. Yazlık, kışlık, uçan Sarayları var” dedi.

***

SARAY’IN MİLYARLARCA LİRALIK MAL VARLIĞI DUDAK UÇUKLATIYOR

Daha iyi bir yaşam isteğini süflilik olarak nitelendiren Saray’ın malvarlığı ise yıllardır en büyük tartışma konularından biri oldu. Saray’ın dudak uçuklatan harcamalarından kimisi şu şekilde:

Cumhurbaşkanlığı Sarayları: Cumhurbaşkanlığı tarafından inşa ettirilen Muğla’daki yazlık saray, Bitlis’teki kışlık saray ve Ankara’daki ‘külliye’ için toplam harcanan miktarın 2022 sonunda 4 milyar 490 milyon liraya ulaşması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı 2022 bütçesi: Cumhurbaşkanlığı’nın 3,8 milyar TL olan başlangıç ödeneği tam 5,4 milyar TL’ye çıktı. Saray rejimi sekiz ayda ödeneğin 3,4 milyar TL’sini harcadı.

Saray’ın koruma ordusu: Erdoğan’ın sayısı sır gibi saklanan koruma ordusu için sadece bu yılın ilk dört ayında toplam 155 milyon TL harcandı. Erdoğan’ın korumaları için yapılan günlük harcama ise yaklaşık 1,3 milyon TL’yi buluyor.

VIP uçak filosu: Açık kaynaklara göre VIP Filo havuzunda 13 uçak 3 helikopter var. Bunlardan en büyüğü yaklaşık 400 milyon değer biçilen ve Katar Emiri’nin hediye ettiği Boeing 747.

Kiralık araçlara 1 milyar TL: Devlet Malzeme Ofisi’nin 2018 ve 2021 yıllarını da kapsayan dört yılda taşıt alımı için harcadığı para 1 milyar 454 milyon 734 TL’ye ulaştı. Gelecek yıl 25’i binek otomobil olmak üzere 29 araç daha alacak olan Cumhurbaşkanlığı’nın toplam 415 taşıtı var.

saray-da-yasayan-arabayi-cok-gordu-1069190-1.