Cumurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu AKP'li Bülent Arınç'ın Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki sözlerine dair, "Onlar kendi görüşlerini ifade ediyorlar" dedi. Alattin Çakıcı'nın Kemal Kılıçdaroğlu'na tehdidine değinen Kalın, "Türkiye'de kimsenin kimseyi bu şekilde tehdit etmesi kabul edilebilir değil" dedi.

Saray'dan Bülent Arınç açıklaması: Kendi görüşlerini ifade ediyorlar

Cumurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Bülent Arınç'ın "Osman Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" sözlerine yanıt verdi. Kalın, "Cumhurbaşkanımız adına sözcü gibi konuşmuyorlar. Onlar kendi görüşlerini ifade ediyorlar" dedi.

İbrahim Kalın, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs tedavi sürecine ilişkin konuşan Kalın, "O kadar dikkat etmemize rağmen kaptık. Nezle, grip gibi atlattık. Kısa bir sürede toparladım. İlk belirdiği anda Cumhurbaşkanımızdan uzaklaştım, onun sağlığı hepimizinkinden daha önemli. Adı konmamış bir karantinaya aldım kendimi. Test pozitif gelince hemen karantinaya ve tedaviye geçtim. Tedavi süreci zorlu değildi. İstirahat ettik. Benim için iyi bir fırsat da oldu, işleri telefonla takip ettim. Elimde bir kitap çalışması vardı, onu bitirdim. Verimli bir karantina dönemi oldu" ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Salgına ilişkin açıklanana yeni tedbirlere değinen Kalın, "Vatandaşın bu konuda bilinç sahibi olması çok önemli. Birçok Avrupa ülkesinde de bu tedbirler uygulanıyor. Bu tedbirler sürece göre yeniden ele alınacak. Salgının sürecine göre tedbirler azalabilir, artabilir" diye konuştu.

Kalın, şöyle devam etti: "Tedbirlere uymak hasta olmaktan hastane yatmaktan iyidir. Lütfen tedbirlere uyalım. Sıkı bir şekilde bu tedbirlere uymamız lazım. Aşı çalışmalarında da çok aceleci olmamız lazım. İnşallah bunlar başarılı neticeler verecek. Aşının salgını tamamen durdurması için zamana ihtiyaç var."

"AB PERSPEKTİFİ HÂLÂ ÖNEMLİ"

"Değişime adapte olmak zorundayız, yeni kanunlar yapmayız" diyen Kalın, "AB perspektifi hâlâ önemli, kaybedilmiş değil. Vatandaşlarımızın demokratik hak ve özgürlüklerini yükseltecek yeni kanunlar yapılacak. 11 Eylül'den sonra ABD'nin aldığı önlemleri hatırlayın. Her demokratik ülkenin gözetmesi gereken bir denge bu. Özgürlük-güvenlik dengesini sağlamak gerekiyor. Farklı düşünmenin ahlakını koruyarak yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

BÜLENT ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın "Osman Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ediyorum, Demirtaş'ın da tahliyesi olabilir" sözlerine değinen Kalın, "Cumhurbaşkanımız adına sözcü gibi konuşmuyorlar. Onlar kendi görüşlerini ifade ediyorlar, Cumhurbaşkanımız da bunları dinliyor. Tüm bunların istişareleri yapıldıktan sonra politika haline gelmesi Cumhurbaşkanımızın iradesiyle olan bir şey. Gerçekten çok dinleyen, istişare eden, not alan bir liderden bahsediyoruz" diye konuştu.

Kalın, şöyle devam etti: "Bu iki isim üzerinden tartışmak istemem. Meseleyi sadece bu iki kişinin davasına indirgemek istemem. Bunlar zaten yargı reformu içerisinde konuşulan konular. Toplumdaki bazı hassasiyetleri de göz ardı etmemek lazım. Sn. Arınç bu şekilde konuştuğunda belki hukuki bir açıdan konuşuyor ama bunu yaşanan olaylardan bağımsız ele almak mümkün değil."

ÇAKICI'NIN KILIÇDAROĞLU'NA TEHDİDİ

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tehdit etmesine yönelik değerlendirmelerde bulunan Kalın, "Savcılık soruşturma başlattı ve hukuki süreç ilerliyor. Türkiye'de kimsenin kimseyi bu şekilde tehdit etmesi kabul edilebilir değil. O sürecin tamamlanmasını bekleyeceğiz. Umarım hukukun kuralları içerisinde ne gerekiyorsa mahkemeler gereğini yapacaktır. Sn. Bahçeli'nin Çakıcı ile eskiye giden bir dostluğu olması da onun belki bir vefa duygusuyla söylediği bir şey. Hukukun ortaya koyduğu normlarla bir çatışma olmaması gerekir" dedi.