Saray dövizdeki artıştan memnun

Hüseyin Şimşek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 38 gün boyunca süren 2022 Yılı Bütçe Teklifi görüşmelerinin son gününde milletvekillerine bir sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, tartışmalı ifadeler sarf etti. Döviz kurundaki artıştan memnuniyetini ifade eden Oktay, fakir ve fukara olarak ifade eden yurttaşlarla da iç içe olduklarını söyledi.


Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 Yılı Bütçe Teklifi hakkındaki sorulara yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, döviz kurundaki olağanüstü artış hakkında, “Döviz kurundaki yükseliş bazı bütçe giderlerinde artışa neden olurken aynı zamanda bütçe gelirlerini de olumlu yönde etkilemektedir. B u çerçevede, toplam bütçe dengesine bakıldığında bu etki, sınırlı ve yönetilebilir düzeydedir” ifadelerini kullandı.

Yap, işlet, devret yöntemiyle inşa edilen şehir hastanelerine de sahip çıkan Oktay, koronavirüsle mücadelede bu yöntemle yapılan hastanelerin etkin rol oynadığını öne sürdü. Oktay, “Özellikle, yap -işletle alakalı ‘kapitülasyonlar’ falan böyle bir şey söz konusu değil. Eğer bu hastaneler yapılmasaydı, kusura bakmayın, bizim bugün Covid’i bu şekilde yönetme şansımız yoktu” dedi.

Bugüne kadar Türkiye’de fakirliğin kalmadığını ifade eden iktidarı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yalanlayan Oktay, “Sokaklardayız, vatandaşımızın, milletimizin içindeyiz, evlerdeyiz ve ‘fakir fukaranın’ diye ifade ettiğiniz o evlerin ta içindeyiz, o insanlarla birlikteyiz. O insanlar, bizim kardeşimiz ve vatandaşımız, biriz, beraberiz” diye konuştu.

Konuşmasında sorulara yanıt vermek yerine hükümet propagandası yapan Oktay’a muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. AKP’li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ise “Gerekirse ek süre veririz” diyerek propagandanın sürmesini istedi.

Yargıya müdahale konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Oktay, Anayasa’daki hükümleri okumaya başladı. Yargıya hiçbir şekilde müdahale etmediklerini ifade eden Oktay’a, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel dört kez, “Bugüne kadar yargıya müdahale etmiş olanların Allah belasını versin mi?” diye sordu. Oktay, bu soruyu yanıtlamadı.