Saray himayesinde adli yıl açılışı bugün: Barolar Birliği Saray'da, barolar boykotta!

Yargıtay Başkanlığı tarafından düzenlenen 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni tartışmalar altında bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak. Töreni 52 baro başkanlığı boykot edecek. Alternatif adli yıl açılış töreni düzenleyen Ankara Barosu, bu kapsamda önce Ankara Adliyesi önünde açıklama yapacak, ardından Anıtkabir’i ziyaret edecek.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Yargıtay Başkanlığı tarafından düzenlenen 2019-2020 Adli Yılı Açılış Töreni, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine üyeleri ile yüksek yargı mensuplarının katılacağı törende Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da hazır bulunacak.

BAROLARDAN BOYKOT

Töreni başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın arasında bulunduğu 52 baro başkanı boykot edecek. Ankara Barosu, bu kapsamda alternatif bir adli yıl açılış töreni düzenleyecek. Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Biz, hukuk adına yılmadan mücadele edeceğimiz ve kutsal mesleğimizi gururla icra edeceğimiz yeni adli yılı Ankara Adalet Sarayı’nda ve Atamızın huzurunda karşılıyoruz” denildi. Buna göre, Ankara Barosu yönetimi ve avukatlar bugün saat 11.00’de Sıhhiye’deki Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak. Avukatlar, daha sonra saat 12.00’de Anıtkabir’e gidecek. İstanbul Barosu da bu akşam açılış kokteyli gerçekleştirecek.

CUMHURİYETÇİLER ÖZGÜRLÜK BEKLİYOR

Yeni adli yılın sorunlarının başında, yine siyasi dava ve soruşturmalar öne çıkıyor. Bu adli yıl da iktidarın yargıyı muhalifleri susturma aracı olarak kullanıp kullanmayacağı yanıtı beklenen soruların başında geliyor. Cumhuriyet davasında 5 yılın altında cezaya mahkûm edilen ve kararı istinaf tarafından kesinleşen gazetemiz eski yazar ve yöneticileri Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve muhasebe servisi çalışanımız Emre İper, halen cezaevinde. İktidarın yargı reformu strateji belgesinde 5 yılın altında ceza alanlara Yargıtay yolunu açacağını vaad etmesine karşın, ilk yargı paketi yaz başında TBMM’ye sevk edilemedi. Cumhuriyet davası avukatları, bunun üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne infazların durdurulması için dilekçe verdi. Adli tatil nedeniyle talebi incelemesi gereken Yargıtay nöbetçi dairesi, bu süreçte bir türlü dosyayı görüşmedi. Adli tatilin bitmesi nedeniyle dilekçe, asıl daire olan 16. Daire’nin önüne gelecek.

SÖZCÜ DAVASI

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 9 gazetecinin yargılamasına devam edilecek. 4 Eylül’deki duruşmada savcılığın mütalaasına karşı savunma yapılacak. Mahkemenin, savunmalardan sonra kararını açıklaması bekleniyor.

BİRGÜN DAVASI

BirGün gazetesi çalışanları da yine bu dönemde hâkim karşısına çıkacak. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın iddianamesinde, dönemin BirGün yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz yer aldı. Cumhuriyet ve Sözcü davalarında olduğu gibi BirGün yöneticileri de “FETÖ’ye üye olmadan yardım etmek” ile suçlandı. Delil olarak da yalnızca 2014-2015 yıllarında birgun.net sitesine girilen “Fuat Avni” adlı Twitter hesabından atılan bilgilerin haberleştirilmesi gösterildi.

HDP’Lİ SİYASETÇİLER TUTUKLU

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın arasında bulunduğu çok sayıda HDP’li siyasetçi tutuklu olarak yargılanıyor. Bu süreçte tutuklu HDP’lilerin tahliye edilip edilmeyeceği belli olacak. AİHM Büyük Dairesi, 18 Eylül’de Demirtaş’ın başvurusunu esastan görüşecek. Daha önce AİHM Dairesi’nin Demirtaş’ın haklarının ihlal edildiğine ilişkin verdiği karar mahkeme tarafından uygulanmamıştı. Şimdi AİHM Büyük Dairesi’nin vereceği kararın uygulanıp uygulanmayacağı ise merak konusu oldu.