Saray-ı Memnu

“Sizin rutubetli yalınıza meraklı değilim!” Aşk-ı Memnu (Yasak Aşk) dizisinde eski azametli hayatını kaybeden Firdevs Hanım’ın sıkça kullandığı bir sözdü bu. Hem ipotekle elinden giden yalı için hem de kızının Adnan Ziyagil ile evlenerek yerleştiği Ziyagil yalısı için…

Adnan Ziyagil, eş olarak Firdevs’i değil kızı Bihter’i seçince; Firdevs Hanım, evlilik öncesinde kızı Bihter’e var gücüyle muhalefet etmişti.

Bihter annesini sevmiyor, onunla bağını koparmak istiyordu:

Bihter: “Adnan beni seçti beni beni! Bu gerçeği değiştiremiceksin. Ondan faydalanmana fırsat vermicem. Bir kuruşunu bile alamıcaksın, buna izin vermicem. Onun sahip olduğu her şey bundan sonra benim. Senin için açılmıcak o kasa, boşuna heveslenme…”

Firdevs: “Hahaha! Ben bu kadını tanıyorum. Aynı hırs, aynı öfke, aynı ihtiras… Ne kadar babamın kızıyım desen de sen benim kızımsın Bihter…”

Firdevs Hanım, kendi yalısı elinden gidince, ‘hiç meraklısı olmadığı’ Ziyagil yalısına yerleşir. O evdeki konumunu, ‘hiç tasvip etmediği’ aile içi entrikaları bilmesine, kızı Bihter’in duyulursa skandal yaratacak sırlarını tehdit unsunu olarak kullanmasına borçludur. Yine de bir bilge kişi pozu takınır: “Sen Bihter Ziyagil’sin kendine gel!”

Aslında rakibi olan ve reddetse de tabiatını kendisinden almış kızıyla kurduğu kimi ittifaklarla evdeki konumunu sağlamlaştırır. Cemiyete birlikte pozlar verirler.

Firdevs Yöreoğlu artık; “Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz? Ben Adnan Ziyagil’in kayınvalidesiyim” demeye başlamıştır.
Firdevs Hanım, Ziyagil yalısına gelir gelmez ilk işi, kızıyla ittifaka girip; kendilerinden olmayan herkesi bertaraf etme çabasına girmek olur. Matmazel De Courton’u ‘artık ona ihtiyaç yok’ diyerek evden attırmaya kalkar. Çocuklar, Firdevs ve kızı yerine, dadıları Matmazel De Courton’u sevmemelidir.

Matmazeli attıramayınca, baktığı çocukları evden uzaklaştırarak Matmazele gerek kalmadığını ispat etmeye çalışırlar. Evin oğlu Bülent’in yurtdışında okuması için planlar yaparlar…

Evde büyümüş diğer çocuk Beşir, evin hizmetlisidir ve o da Matmazel De Courton’un koruması altındadır. Beşir, Bihter’in sırlarını bilen ve ifşa etme ihtimali olan diğer kişidir. Beşir’in ölümü Firdevs ve Bihter’in işine gelecektir…

Evdeki güçlerini evin çocuklarının yok olmasına bağlayan Firdevs ve Bihter için yalının mevcut hizmetlileri Süleyman Efendi, Şaheste Hanım, Cemile ve Nesrin ise muhatap alınmaması gereken insanlardır. Yüz verilmemeli, mümkünse yerlerine kendilerine kayıtsız şartsız riayet edecek başkaları alınmalıdır.

Evin diğer azınlık mensubu Katya, Firdevs’in şahsi hizmetlisidir. O düşman sayılmaz. Ama birey olarak da önemsenmez: Maşa olarak kullanılır. Kendi kimliğini geride bırakmış, Firdevs Hanım’ın gölgesi haline gelmiş, kraldan çok kralcı duygularla Matmazel De Courton’a zarar vermeye çalışmaktadır.

Firdevs ve Bihter, işlerine yaramadığı an, Katya’yı yabancı şubeye ihbar edip memleketten attırmanın yoluna bakarlar.
Firdevs Hanım’ın “Sizin rutubetli yalınıza meraklı değilim” çıkışının bir benzeri bu hafta Devlet Bahçeli’den geldi. Sahip olamadığı iktidar için ilenirken kezzap atıyordu: “İzmir’de Marmaris’te yazlıklarında yatıp AKP’nin olmasın diye oyunu MHP’ye vermeyen; ama HDP’yi Meclis’e taşıyan zavallılar, Türkiye’nin kaymağını yiyenler, Boğaz’da, yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP’ye veren şerefsizler. Şimdi, HDP ile koalisyonu kurun.”

Bahçeli, HDP ne yaparsa tersini yapacağız düsturuyla seçim öncesi var gücüyle yüklendiği AKP’ye yanaştı. Şimdi MHP’liler AKP’yi eleştirmek için sıkça öne sürdükleri Ak Saray’ı yol eyledi. Bahçeli, seçim öncesi “Sizin rutubetli yalınıza kalmadım” deyip güçten düştüğünü idrak edince Ziyagil yalısına yerleşen Firdevs Hanım misali Ak Saray’daki temsiliyetini sağlamlaştırıyor. Bunu da, AKP’nin türlü oyunlarına hem destekçi hem paravan olmasına borçlu.

Her ne kadar seçim öncesinde AKP ve MHP birbirine demediğini bırakmamış olsa da AKP;f milliyetçi, tutucu geleneğin bir devamı. Aynı genleri taşıyorlar: Ne demişti Firdevs Hanım kızı Bihter’e: “Aynı hırs, aynı öfke, aynı ihtiras…”

Şimdi kendilerine benzemeyenleri ve çocuklarımızı yok etmek için el birliğiyle çalışıyorlar.