"Saray'ı yapan Rönesans Holding'e Kanal İstanbul için söz mü verildi?"

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Tayyip Erdoğan'ın sarayını yapan Rönesans Holding'e Kanal İstanbul için söz verilip verilmediğini TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan yazılı cevap isteyen Hakverdi, "27 Nisan 2011 günü dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin proje tanıtım toplantısında “Çılgın proje” olarak tanıttığı kanal İstanbul projesi son günlerde yeniden ülkemiz gündemini meşgul etmekte. Her türlü itiraza ve bilimsel gerçekliklere rağmen Erdoğan’ın ısrarla yapılacak dediği proje için harcanacak paranın 75 Milyar TL olduğu hükümetçe söylense de maliyetin bu miktarın çok üzerinde olacağı görüşü hakim," hatırlatmasında bulundu.

"Proje kamuoyunda yönetilemeyen ve ekonomik olarak kötü durumda olan Türkiye’de gündemi değiştirmek, Amerika’nın Karadeniz’e ulaşımını sağlamak ve yandaşlara rant yaratmak olarak görülmekte," diyen Hakverdi şöyle devam etti; "Projenin uygulanacağı alanda 2011 yılından itibaren arsa hareketi 30 milyon metrekareyi bulmuş durumda. Tarım alanı olan bu alanlarda en büyük arazisi olan ilk 3 şirketinse Arap şirketleri olduğu bilinmektedir. Katar Emirinin annesin dahi arsa aldığı proje alanında bir çok Türk müteahhit firmanın da arsa aldığı son günlerde medyada yer almıştır."

"Çılgın projenin rant boyutu sadece arsa toplamak ile ilgili değil tabi ki. Bu projenin yapımını üstlenecek firmaların da ciddi kazançlar sağlayacağı aşikar. Ak parti döneminde servetine servet katan inşaat şirketlerinin bu konuda girişimlere başlamış olma ihtimali de hiç az değil," diyen Hakverdi şu soruları sordu:

* Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine kaçak olarak inşaat edilen sarayı yapan Rönesans Holding kanalları ve su yalıtımı teknolojisi konusunda dünyada adından sıkça söz ettiren Hollanda’da bir şirketi almış ya da ortak olmuş mudur ?

* Rönesans holding Hollandalı bir şirketi almış ya da ortak olmuş ise bu şirket hangi şirkettir? Ve şirket hangi sektörde faaliyet yürütmektedir?

* Rönesans Holding’e Kanal İstanbul projesinde iş yaptırılmak üzere daha önceden herhangi bir söz verilmiş midir?