Genel bütçeden aldığı payın yanı sıra örtülü ödenekten de yaklaşık 2 milyar TL kullanan Cumhurbaşkanlığı, yedek ödenekten ise yaklaşık 2,8 milyar TL aldı.

Saray’ın  bütçesine 2,8 milyar TL daha

Nurcan Gökdemir

Yapılan lüks harcamalar, alınan uçaklar, inşa edilen saraylarla israf tartışmalarının baş aktörü olan Cumhurbaşkanlığı, ikinci bütçe olarak kullanılan yedek ödenekten de aslan payını aldı. Cumhurbaşkanlığı, dev bütçesinin yanısıra 2 milyar TL’lik örtülü ödenekle de yetinmedi, yedek ödenek kaleminden de 2,8 milyar TL kullandı. 2021 yılında bütçe büyüklüğü 4 milyar TL olarak belirlenen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın örtülü ödenekten kullandığı rakam 2 milyar TL dolayında gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yasal olarak açıklamak zorunda olduğu yedek ödenekten de Cumhurbaşkanlığı’nın 2,8 milyar TL kullandığı ortaya çıktı.


YETKİ ERDOĞAN’DA

Kamu idarelerinin bütçe yılı içinde ödeneklerinin yetersiz kalması ya da öngörülemeyen harcamaları için Cumhurbaşkanı tarafından aktarılmak üzere bütçeye konulan yedek ödenek, 2021’de de fren tutmadı. Yıla başlarken 9,8 milyar TL olarak belirlenen yedek ödenek toplamı yılı 102,9 milyar TL’lik bir büyüklükle tamamladı.

HİZMET ALIMI ÖDENEĞİ
Cumhurbaşkanlığı’na mal ve hizmet alımı için iki ayrı kalemden 250 milyon TL ve 2 milyar 560 milyon TL olmak üzere 2 milyar 810 milyon lira ödenek aktarıldı.

Mal ve hizmet alımı için en yüksek ödenek aktarılan kurum, pandemi harcamalarının yanısıra şehir hastaneleri için yapılan ödemelerin de gerçekleştirildiği Sağlık Bakanlığı bütçesi oldu. Sağlık Bakanlığı’na 18 milyar TL’ye yakın ödenek verildi.

Kamu özel işbirliği projeleri için şirketlere aktarılan garanti ödemeleri nedeniyle dev harcamaların yapıldığı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne de yedek ödenekten 11 milyarı sermaye gideri olmak üzere 14 milyar TL’ye yakın para aktarıldı.