SOL Buluşmalar Zonguldak ve İstanbul’da devam etti. Buluşmalarda yıkımdan kurtuluşun ancak gerçek bir SOL ile mümkün olduğuna işaret edildi.

Saray’ın karanlığını SOL parçalayacak

Haber Merkezi

İktidarın baskıcı, gerici ve sermayeden yana politikalarına karşı SOL Parti’nin ülkenin dört bir yanında başlattığı SOL Buluşma etkinlikleri devam ediyor. Dün Zonguldak ve İstanbul Esenyurt’ta yapılan buluşmalarda SOL Parti üyeleri bir araya geldi. Ekonomik kriz ve gericilik başta olmak üzere hemen her alanda AKP iktidarının 20 yıllık yıkımına karşı ülke genelinde bir araya gelen SOL Partililer geçen gün de Ankara İl yemeğinde buluştu.

Adalet, demokrasi, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinin önemine dikkat çekilen buluşmalarda ülkenin içinde bulunduğu karanlıktan çıkışın ancak gerçek bir SOL ile mümkün olduğuna vurgu yapıldı. Öncelikli görevin “AKP karanlığını yenmek” olduğunun altı çizilen buluşmalarda SOL Parti’nin neler yapacağı da ifade edildi.

Zonguldak’ta onlarca kişinin katıldığı SOL Buluşma’da BirGün gazetesi Editörü Berkant Gültekin ve SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer yer aldı. İktidarın çözülme süreci içerisinde olduğunu söyleyen Berkant Gültekin, “Erdoğan artık kötüyü ve eskiyi temsil ediyor. Türkiye’ye parlak bir gelecek değil karanlık, güvensiz ve kaos dolu bir ortam vadediyor. Her gün başka bir lağım patlıyor. En son TÜGVA örneğinde gördüğümüz hikâye, basit bir olay değil. Bu aynı zamanda iktidarın çözülme sürecinde, sistem için aktörlerin birbirine yönelik hamlelerde de ne kadar sertleştiğini gösteriyor” diye konuştu.

MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM

Mücadele vurgusu yapan Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çeteler, mafyalar cirit atmaya başladı. Faşist, milliyetçi iklimin hâkim olduğu her ortamda karanlık güçler suyun üstüne çıkıp kendilerini kamuoyu gözünde meşrulaştırmaya çalışırlar. Mafyadan arınmış bir faşizm düşünülemez. İşte estirilmeye çalışılan çok büyüğüz, harikayız, çok güçlüyüz havasının karşısında devlet dediğimiz yapı bu kadar kırılgan ve çürümüş halde. Bu zafiyetin doğru bir muhalefet stratejisiyle değerlendirilmesi gerekiyor. Seçimi kaybedince gidecekler evet ama nasıl olsa gidiyorlar anlayışı, iktidarın bu süreçten daha kuvvetli çıkmasına neden olacak tehlikeli bir rehavete neden olabilir. Evet, gidiyorlar ama örgütlü bir tutum şart. Tarihte hiçbir faşist yapı bizim vaktimiz doldu diye düşünüp iktidarı bırakmamıştır. Geleceğe umutla bakmanın yanında bu gerçek de asla unutulmamalı.”

AKP’DEN KURTULACAĞIZ

Ülkenin kritik bir viraja doğru ilerlediğine dikkat çeken SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, “Bu süreçte toplumsal mücadelenin rolü çok önemli. SOL Parti olarak öncelikli görevimiz AKP iktidarından kurtulma mücadelesinin yükseltilmesidir. Bu iktidar son bulmadan Türkiye’de demokrasi ve özgürlükler gelişemez” ifadelerini kullandı.

Sadece yönetim şeklinin değişmesiyle sorunların çözülmeyeceğinin altını çizen Başer, “Bir diğer önemli nokta da AKP’den sonra neler yapılacağı. Bizim iyileştirilmiş parlamenter sistemin ötesinde taleplerimiz var. Ülkenin sorunları sadece yönetim şeklinin değiştirilmesiyle çözülemez. Laikliğin güçlü şekilde vurgulanması ve hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partilerdeki lider sultası son bulmalı, örgütlülüğün önündeki engeller kaldırılmalı. Emperyalizme karşı net ve kararlı bir duruş sergilenmeli. AKP’den kurtulmak isteyen herkesi devrimci, demokratik cumhuriyet minvalinde yeniden kurmak için sorumluluk almaya ve örgütlenmeye çağırıyoruz. 80 darbesi sonrası işçi sınıfının 90’lı yıllarda neoliberelizme karşı büyük madenci yürüyüşüyle karşı koyduğu Zonguldak’ta şimdi devrimci demokratik cumhuriyeti büyütme sorumluluğu omuzlarımızda. 7 Kasım Trabzon, 13 Kasım İzmir, 21 Kasım İstanbul mitinglerinde devrimci ve demokratik bir Türkiye yolunda buluşalım” şeklinde konuştu.

REJİM TIKANDI

İstanbul’da da “Adım adım dalga dalga SOL’u birlikte büyütüyoruz” başlığıyla ilçelerde gerçekleştirilen SOL Buluşma dün Esenyurt’taydı. Buluşmaya SOL Parti PM Üyesi İbrahim Aydın ve Tüm Emekliler Sendikası MYK Üyesi Ahmet Özdemir katıldı. SOL Parti PM Üyesi İbrahim Aydın, ülkenin önemli bir dönemeçten geçtiğini vurguladı. “Türkiye’de şu an mevcut faşist rejim tıkanmış durumda” diyen Aydın, “İşte tam da bu dönemde sola ve sosyalistlere büyük iş düşmekte” ifadesini kullandı. Aydın, “Mevcut rejimin yıkılması için hareket etmekle beraber nasıl bir Türkiye inşa edeceğimiz dair daha ileri düşünlerimiz olmalı. Kamucu, yerinden yönetimin egemen olduğu bir demokrasi anlayışı ile tüm toplumu kucaklayan, parasız eğitim, sağlık ve tam bağımsız bir Türkiye hedefi. Bu uğurda tüm sol, sosyalistlerle ortak bir mücadele vermeliyiz” dedi.

Emek mücadelesinin öneminin altını çizen Tüm Emekliler Sendikası MYK Üyesi Ahmet Özdemir de SOL’da buluşma çağrısı yaptı.