HDP kongresi ve Demirtaş’ın en son yazısı partinin 31 Mart seçim siyasetine yakın tutum alacağını gösterirken iktidarın Kürt seçmenini ikna planını suya düşürdü.

Saray’ın Kürt seçmen planları suya düştü
Fotoğraf: Depo Photos

Mehmet Emin KURNAZ

2023 seçimlerine yaklaşılırken siyaset arenası da giderek hareketleniyor. Erdoğan, yol üstü konuşmasıyla bir kez daha Cumhur İttifakı’nın adayı olduğunu bir süre önce açıkladı. Geçen pazar 5’inci toplantıyı gerçekleştiren altılı masanın adayı ise henüz netleşmiş değil. Adaylık için 4 adayın ismi öne çıkarken HDP’nin alacağı tutum da seçimler için kilit önemini koruyor. HDP daha önce yayımladığı deklarasyonda önümüzdeki seçimlere yönelik 31 Mart’taki tutumunu devam ettireceğinin sinyalini vermişti. Pazar günü 5. Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren parti, iktidara karşı direnme çağrısı yaparken muhalefetin HDP’siz bir yol belirlememesine yönelik mesajlar verdi.

DEMİRTAŞ’IN ÇIKIŞI

Öte yandan son dönem cezaevinden sık sık mesajlar gönderen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, T24’te yayımlanan yazısında partisine yönelik uyarılarda bulundu. Demirtaş, muhalefet HDP ile ortak aday çıkartabilirse yüzde 80’e yüzde 20 farkla kazanır değerlendirmesi yaptı. Altılı masa ile HDP’nin işbirliğinin olası görünmediğini belirten Demirtaş, ‘‘Burada yegane sorumlu elbette altılı masa değildir. HDP’nin de eksikliği ve sorumluluğu vardır. Önce iğneyi kendimize batırmadan, önümüze gelene çuvaldızı batırmanın kimseye bir yararı yok’’ dedi. Demirtaş, “Eğer diğer muhalefetten Kürt açılımı bekliyorsak biz de HDP olarak Türkiye açılımı yapmak zorundayız. Mağdur kimliğimizin bizi ezilmişlik veya öfke psikolojisine sokmasına izin vermeden, özgüvenle tüm Türkiye’yi kucaklamak zorundayız” değerlendirmesi ise dikkat çekti. Demirtaş, “HDP’nin geçtiğimiz pazar günü büyük katılım ve coşkuyla düzenlenen 5. Olağan Kongresi bu değişim için önemli bir olanak ve zemin sunmuştur” diye de ekledi.

FARKIN AÇILMASI KRİTİK

Önceki gün altılı masayı hedef alan AKP’li Numan Kurtulmuş ise isim vermeden HDP’nin destek vermemesi halinde muhalefetin kaybedeceğini öne sürdü. Son dönemki anketlerde Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nı geçtiği görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da muhalefetin olası adayları karşısında oldukça destek kaybetti. Kurtulmuş, mevcut durumda partisindeki oy kaybının da Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı karşısında şansının yüksek olduğunun da farkında. Bu çıkışındaki asıl neden ise HDP üzerinden altılı masayı bölme çabası. Çünkü iktidarın asıl korkusu HDP’nin dışardan da olsa 31 Mart ve yenilenen İstanbul seçimlerindeki tavrını önümüzdeki seçimde devam ettirmesi. Hem HDP kongresi hem de Demirtaş’ın açıklamaları büyük bir sürpriz olmaması halinde bu tavrın süreceğini gösteriyor. Bunun gerçekleşmesi halinde Saray iktidarının neredeyse hiç şansı kalmıyor. İktidarın her seçim öncesi devreye koyduğu Kürt seçmeni ikna etme hamleleri de suya düşüyor. Üstelik aradaki oy farkın yüksek çıkması aynı zamanda bugünlerde çokça tartışılan seçim güvenliği meselesinde de muhalefet lehine büyük avantaj ortaya koyacaktır.