Ekonomik kriz ve enflasyon altında ezilen halkı Saray görmezden geliyor. İktidar hayat pahalılığına mahkûm edilen halk yerine bütçede 5’li çeteyi ve yandaşlarını tercih etti. Dövizdeki artışın da etkisiyle 2021’de 31 milyar TL olan garanti ödemeleri 2022 için 42,5 milyar TL’ye çıktı. Bu tutarla tüm ülkenin doğalgaz faturaları ödenebilirdi. Ayrıca garanti ödemeleri Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nın da aralarında olduğu tam dokuz bakanlığın bütçesini geride bıraktı. Bu sayede milyarlarca lira müteahhitlere aktı.

Saray’ın tercihi halk değil, 5’li çete

POLİTİKA SERVİSİ

İktidar ülkeyi krizin kollarına terk ediyor. Adeta krizi görmezden gelerek önümüzdeki kara kışta sorumluluğu yurttaşa bırakıyor. Doların yükselişi, gıda fiyatlarındaki artış, benzin ve motorin ile doğalgaza, elektriğe yapılan zamlarda tek bir sorumluluk almayan iktidar topu hep başkasına atıyor. Ayrıca halktan alınan vergiler de halkın yararına kullanılmıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle 5’li çeteyle birlikte ülkeyi yöneten iktidar ülkenin kaynaklarını da bir avuç yandaşa peşkeş çekiyor. Ülkenin yeşil alanları, kaynakları bu insanlar için feda ediliyor. Yap-işlet-devret modeliyle 5’li çeteye yaptırılan işlere verilen garanti ödemelerle bu insanlar zengin edilirken halk yoksulluğun pençesinde kıvranıyor.


Eğitimden sağlığa, ulaşımdan barınmaya kadar her alanda yandaşlara alan açılıyor. TÜGVA, TÜRGEV ve Ensar gibi gerici vakıflar da 5’li çete gibi iktidardan pay alıyor. Yurtları ve şubeleri için bina tahsis ediliyor, kamudan milyonlarca lira bu vakıflara aktarılıyor. Barınma sorunu yaşayan öğrenciler sokakta kalırken bu vakıflara yardım adı altında destek sağlanıyor.

Asgari ücret ve kamu emekçilerinin maaşları enflasyonun altında ezilirken Erdoğan kendi maaşını 5 yılda neredeyse iki kat artırdı. 2018’de 59 bin TL olan Cumhurbaşkanı maaşı yeni bütçe teklifine göre 2020’de 100 bin 750 TL olacak.

İktidar tercihleriyle halktan aldığı vergileri bir avuç yandaşına kullanıyor. Yapılan yatırımlar halk için değil onların rant için yapılıyor. Kara kara düşünen yurttaş kendi başına bırakılıyor.


Yurttaş eziliyor

Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir, bütçenin yükünü tüketici ile ücretli çalışanların çekeceğini söyledi. Bütçeden aslan payını vergiyi ödeyenlerin değil, müteahhitlerin aldığını ifade eden Demir, “Çalışanların üzerine ciddi bir yük bineceği görünüyor” diye konuştu. Benzin ve motorin fiyatlarındaki artışa dikkati çeken Demir, “Akaryakıttan gelecek ÖTV önceki yıllarda sıfır olarak görünüyordu ancak, yeni dönemde akaryakıttan ÖTV geliri öngörülüyor” dedi.

saray-in-tercihi-halk-degil-5-li-cete-934104-1.
Doç. Dr., Ekonomist Oğuz Demir



Demir, bütçenin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar dikkate alınarak hazırlanması gerektiğinin altını çizerek, “Yurttaş, hayat pahalılığı altında eziliyor. Arzu edilen şey garanti ödemeleri değil, vatandaşın ayakta kalması için bütçe hazırlanması” ifadesini kullandı.


saray-in-tercihi-halk-degil-5-li-cete-934105-1.
Yazar, iktisatçı Mustafa Sönmez

Faiz bütçesi

Bütçe kalemlerine yönelik detayların, “Bütçe kimin bütçesi?” sorusunun yanıtını ortaya koyduğunu söyleyen İktisatçı Yazar Mustafa Sönmez, “Bütçe esas olarak faiz ve savaş bütçesi” dedi. Sönmez, eğitim, sağlık ve sosyal yardımlar için ayrılan payın, askeri ve polis harcamalarının gerisinde kaldığına dikkati çekti. Faiz harcamalarının 241 milyar TL olacağının altını çizen Sönmez, “Buna karşın tarıma yalnızca 43 milyar TL ayrılıyor” diye konuştu. Bütçeden, sosyal güvenlik kurumlarının ciddi açıklarının kapatılması için kaynak ayrıldığını anlatan sönmez, “Yoksullukla mücadele için ayrılan pay, faiz için ayrılanın dörtte biri civarında” ifadesini kullandı.