Meclis Genel Kurulu’nun bütçe mesaisi başlarken, iktidarın “Ekonomi büyüdü” açıklamalarına karşı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “malı götürenlerin bütçesi” olarak değerlendirmesi akıllarda kaldı.

Saray’ın ve köşeyi dönenlerin bütçesi hazırlandı
KESK, TBMM’de görüşülen 2023 bütçesini Ankara’da protesto etti, \Halkın sırtındaki vergi yükü ağırlaşıyor\ dedi. (Foto: ANKA)

TBMM Genel Kurulu’nun 2023 Yılı Bütçe Teklifi mesaisi başladı. İlk gün yürütme adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ve grubu bulunan tüm partilerden temsilcilerinin konuştuğu oturumda yine yaşanan tüm gerçekliklere rağmen ‘hayal satıldı.’

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ni anlatmak için Genel Kurul’a gelen Fuat Oktay, konuşmasında yaşanan ekonomik krizin gerekçesini Ukrayna-Rusya savaşına bağladı. İktidarın uyguladığı ekonomi politikalarının isabetsizliği ve ülke insanın yaşadığı derin yoksullukla ilgili tek kelime konuşmayan Oktay, bunun yerine ülkeekonomisinin nasıl büyüdüğünü nlatmayı tercih rtti. Oktay, “2022 yılının ilk dokuz ayında yüzde 6,2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi harcamalar yönüyle değerlendirildiğinde orta vadeli program hedefleriyle uyumlu hareket etmiştir. Ekonomimiz tüketim, sabit sermaye yatırımları ve net mal ve hizmet ihracatının birlikte katkı verdiği iç ve dış talep açısından dengeli bir büyüme görünümü sergilemiş, güçlü konumunu korumayı başarmıştır” ifadelerini kullandı.

İktidarın ‘hayal satan’ konuşmasına muhalefet temsilcileri Genel Kurul kürsüsünden karşı çıktı. Ülkenin kötü koşullar altında yönetildiğini ve hazırlanan bütçede sosyal adaletin, refahın ve huzurun bulunmadığını söyleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Pervin Buldan, “Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaflar, çocuklar ve engelliler bütçede yok. Ancak şunu da iyi bilin ki bu bütçe aynı zamanda talan döneminizin bitiş ve kapanış bütçesidir. Halkın ve çözümün bütçesinin yapılacağı yeni bir dönem çok yakında başlayacaktır. Bütçeyi geçirmek için çoğunlukta olabilirsiniz ama unutmayın asıl çoğunluk dışardadır. Bu zulüm düzeninden bir an önce kurtulmak isteyen milyonlardır. Onların sesi de sözü de gücü de bu kürsüdedir” dedi.

UCUBE SİSTEMLE YOL ALMAK MÜMKÜN DEĞİL

İİyi Parti’den ise bütçede hükümet sistemi eleştirisi geldi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sürdürülemeyeceğini bildiren İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, şunları söyledi:

“Bu ucube sistemde kararnameler ile yasama etkisizleştirilmiş, atama yetkileri ile yargı bağımlı hale getirilmiş, Yürütmedeki tüm siyasi güç tek bir kişinin iradesine terk edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde devlet idaresinde yasama, yürütme, yargı ortadan kalkmış yerini Recep Tayyip Erdoğan almıştır. 20 yıl önce 3 Y’yi yani yoksulluğu, yolsuzluğu, yasakları yok etmek için geldiniz. Başka bir 3Y’yi yani yasama, yürütme ve yargıyı yok edip gidiyorsunuz. Yasama Recep Bey, yürütme Tayyip Bey, yargı da Sayın Erdoğan oldu. Ülkenin kaderinin, bir kişinin iki dudağı arasına sıkıştığı, hürriyet yerine, istibdattın hüküm sürdüğü, beytülmalin yağmalandığı, millete ait zenginliklerin ve refahın yandaşlara pay edildiği bu haramzade düzen payidar olamaz.”

KILIÇDAROĞLU’NDAN İKİ TÜRKİYE VURGUSU

Bütçe görüşmelerinden CHP adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu konuşması boyunca çok sık AKP ve MHP’li milletvekilleri ile diyaloğa girerken son yılların en renkli bütçe görüşmelerinden biri gerçekleşti.

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı danışmanı Mehmet Uçum ‘Bu tek kişilik hükümettir’ diyor. Tek kişilik hükümetse gelecek buraya bütçesini savunacak. Halkın oy vermedi atanmışların gelip bizden oy istemesini kabul etmiyoruz. Atanmışlar gelmişler buraya, bütçeyi sunuyorlar. Talimat almadan hiç bir bakan parmağını kaldıramaz. Yangın söndürmeye gidiyorlar. Cumhurbaşkanının talimatı ile yangını söndürmeye başladık diyorlar. Parayı harcayan irade buraya gelmiyor. Parayı harcayan irade gelmeyince hangi bütçeyi konuşacağız. Çıkın sokağa tam tersi bir tablo var. Sarayda oturan kişi halkın derdini bilemez.

Seçilen bir cumhurbaşkanının gelip bütçesini savunmamasını parlamentoya saygısızlıktır. 1 Ekim'de geldi, meclisi açtı. Açtı da ne oldu? Kimsenin konuşmadığı ortamda konuştu. Biz konuşunca gelmiyor” diyerek sözlerine başladı.

SARAY’IN AYRICALIKLI BÜROKRATLARI VAR

Kemal Kılıçdaroğlu Saray ve etrafının başka bir ülkede yaşadığının altını çizerek şunları söyledi: “Sarayda çalıştım diye ayrıcalıklı bir muamele görüyorsa orada bir sorun var demektir. İkili bir yapı oluştu Türkiye'de; sarayda yaşayanlar ve sarayın dışında yaşayanlar. Artık tam anlamıyla iki Türkiye var. Biri saray ve şürekasının, Beşli Çetelerin yaşadığı Türkiye... Orada her şey çok mükemmel, orada yaşayanların bir elleri yağda bir elleri balda. 100 binlerce dolarlık çantalar var, evlatların vakıflar var, evlatlar birbirlerine çekirdek gönderir gibi milyon dolarları gönderiyorlar.

Bu düzenin yarattığı ikinci bir Türkiye var. Borçlarını ödeyemediği için intihar edenler var. Bu Türkiye'de çocuklar eksik beslenme yüzünden büyüyemiyor.”

SÜLEYMEN SOYLU’YA ÖZEL BAŞLIK AÇTI

Kemal Kılıçdaroğlu bütçe konuşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da ayrı başlık açarak uyuşturucu ve kara para konusuna girdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Saray ve şürekası ülkeyi batırınca, para peşinde koştu. Düzgün kimse yatırım yapmayınca kap karanlık bir şeye izin verdiler. Yeni bir yasa çıkardılar. Paranın nereden geldiğini kimse sormayacak. Parayı getir nasıl getirirsen getir. Koca Türk devletini mafya bozuntularına çamaşırhane yapanların Allah bin belasını versin. Çünkü bir kereye mahsus yapmadılar. 2016'dan beri soru sormayacağım yeter ki getir. MASAK devreye girdi, MASAK'ı devre dışı bıraktılar. Türkiye'yi gri listeye aldılar” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu’da seslenen Kılıçdaroğlu, “Bu ülkeye sadece para mı girdi? Hayır. Uyuşturucu parası sahibini de getirdi. Siz uyuşturucunun yolunu biliyor musunuz? Afganistan'dan geçen İran'dan giren uyuşturucuyu biliyor musunuz? Bilemezsiniz, çünkü sizin göreviniz el kaldırıp indirmek. Şu soruyu sorun: 10 yaşındaki çocuk uyuşturucuya nasıl alıştırılır? Mafya lideri geliyor yurt dışından hesaplaşıyorlar. Baronlar burada at koştururken; araya fotoroman malzemesi giriyor. Emniyet güçleri paralize edildi. Emniyet güçlerine baskı yapılıyor. Mert emniyetçilerimiz bu fotoromancıdan bıkmış vaziyette” diyerek Soylu’nun yanıtlaması için 4 soru sordu.