Orman yangınları Saray’ın yönetememe krizini bir kez daha açığa çıkardı. Tüm kurumlar işlevini yitiriyor. Erdoğan tek adam rejiminin yükünü kaldıramıyor.

Saray krizden çıkamıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Üçüncü yılını dolduran başkanlık sistemi çözülüyor. Meclis’ten Bakanlıklara, devletin en üst kurumlarından en alta dek bütün kurumlar işlevini yitiriyor. Pandemi ve ekonomik krizin yanı sıra peş peşe meydana gelen doğal afetler de yönetim krizinin boyutunu gösteriyor. Kontrolü giderek kaybeden Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘tek adam’ yükünü kaldıramıyor. Daha da önemlisi ülke gerçeklerinden her geçen gün kopan Erdoğan, derin bir sessizliğe gömülüyor.


Peş peşe gelen yangınlar karşısında iktidar ve kurumların başarısızlığı kamuoyunun yoğun tepkisini çekti. Saray’ın küçük ortakları yangınların sabotaj olduğunda ısrar ederken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu böyle bir bulguya rastlanmadığını belirtti. Türk Hava Kurumu’na (THK) kayyum atanmasının ardından hangarda çürümeye bırakılan uçaklar için 4 milyon dolar bulunamadığı itiraf edildi. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 13 uçak hizmet görürken Erdoğan’ın ağzından “yangın söndürme uçağı olmadığı” söylendi. Yaraları saramayan iktidar halka yine IBAN gönderdi. Açıklama yapmak üzere çıkan 4 Bakan da durumu kurtarmaya yetmedi. Bu rezillikler yaşanırken bırakın istifa etmeyi yüzleri bile kızarmadı. Benzer bir kaos göçmen meselesinde de yaşanıyor. Bir göç politikası bulunmayan AKP iktidarı, AB’nin tampon bölgesi olmayı kabul eden bir tutum sergiliyor. Sel felaketinin yaşandığı Karadeniz’de yurttaşlara çay dağıtan Erdoğan, yaşanan felaketin bir imtihan olduğunu söylemekle yetiniyor.

DAHA FAZLA SÜRDÜRMEZ
Yıllardır toplanan deprem paralarının nereye harcandığı bilinmiyor. Erdoğan, 128 milyar doların akıbetine ilişkin her konuşmasında başka bir hikâye anlatıyor. Tüm bu yaşananlar sistemin içine girdiği krizin boyutunu gösteriyor. Ülke tüm kurumlarıyla birlikte iflas ediyor.

Erdoğan da sistemin tıkandığının farkında. Başkanlık sisteminden duyulan rahatsızlık Saray yönetimini yeni arayışlara sürüklüyor. ‘İyileştirilmiş başkanlık sistemi’ni ajandasına koyan Erdoğan’ın elinde çok fazla seçenek yok. Ya birkaç küçük revizyonla kitleleri ve tabanı ikna etmeye çalışacak ya da mevcut kaos içinde baskıyı daha da artıracak. Ancak yaşanan süreç Saray ittifakının artık başarı şansının kalmadığını ‘tek adam’ yönetiminin sürdürülemez hale geldiğini gösteriyor.