TBMM Başkanlığı, milletvekillerinin soru önergelerini tek cümlelik “görev alanımızda değil”, “Yasalar çerçevesinde yapıyoruz” ya da “Daha önce yanıtlamıştık” diyerek yanıtsız bırakan Cumhurbaşkanı Oktay ile kabineyi “sorulara zamanında, tatminkâr cevap verin, verilen cevaplar da TBMM’nin saygınlığına uygun olsun” diye uyardı. TBMM Başkanlığı değişik tarihlerde Saray ve bakanları üç kez uyardı

Saray Meclis’i çileden çıkarttı: Meclis’ten Saray’a saygınlık hatırlatması

NURCAN GÖKDEMİR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra milletvekillerinin yürütmeden bilgi almak için elinde kalan tek araç olan soru önergelerinin Saray tarafından yanıtlanmaması, yetersiz yanıtlar verilmesi ya da başka adresler gösterilmesi TBMM Başkanlığı’nı çileden çıkarttı. TBMM Başkanlığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bakanları yazı ile üç kez uyardı. Son yazıda, kabineye Meclis’in “saygınlığı” hatırlatması yapıldı.

HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede’nin yeni sistemde milletvekilleri tarafından dile getirilen en önemli yakınma konularından biri olan soru önergelerinin yanıtsız kalması ile ilgili TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yönelttiği soruları TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç yanıtladı.

YAZI ÜSTÜNE YAZI

Yanıtında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bakanların soru önergelerinin 15 gün içinde yanıtlanmak zorunda olduğuna ilişkin TBMM İçtüzüğü hükümlerinin altını çizen Bilgiç, bunun bir ek süresi de bulunmadığını belirtti. Mevzuatta yanıtlanmayan önergelerle ilgili dikkati çekmek gibi bir mekanizma bulunmadığını ifade eden Bilgiç’in yanıtı şöyle:

“Bununla birlikte yazılı sorular zamanında cevaplandırılmazsa Gelen Kâğıtlar Listesi’nde ilan edilmekte ve bu durum Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na veya bakanlara gönderilmektedir. Bu kapsamda, 16 Mart 2020 tarihi itibarıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya bakanlara yöneltilmiş olan 22 bin 976 yazılı soru önergesinin süresi içinde cevaplandırılmadığı 75 ayrı gelen kağıtlar listesinde ilan edilmiş ve bu durum 154 ayrı yazı ile önerge muhataplarına bildirilmiştir.

Bu yasama döneminde de bakanlığımızca 26.10.2018, 05.07.2019 ve 17.01. 2020 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ile bakanlıklara yazılı soru önergelerinin cevaplandırılma durumunu gösteren yazı yazılmış ve bu yazılarda yazılı soru önergelerine süresi içinde cevap verilmesi ve verilecek cevapların TBMM’nin saygınlığına uygun olacak şekilde soruları tam olarak karşılayan, yeterli ve tatminkâr nitelikte hazırlanması hususu iletilmiştir.”

11 BİN 578 SORU YANITSIZ

Bilgiç’in yanıtına göre, son yasama döneminde milletvekillerinin yönelttiği 26 bin 73 soru önergesinden 11 bin 578’i yanıtsız bırakıldı, 11 bin 398’i süresi geçtikten sora yanıtlandı. 696’sının işlemi süren soru önergelerinden dördü de milletvekillerince geri alındı.

ERDOĞAN’A SORULAMIYOR

Yeni sistemde tüm yetkilerin elinde toplanmasına karşın soru sorulamadığı için milletvekilleri yürütmeye ilişkin sorularını ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltiyor. Oktay da genellikle, “Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların görev alanına giren konulara ilişkin önergeler cevaplandırılmaktadır. Bakanlıkların görev ve yetki alanına giren önergeler bakanlıklar tarafından cevaplandırılmaktadır” karşılığı veriyor.

YANITLARIN DA İÇİ BOŞ

Bakanlar da az sayıda soruyu yanıtlayıp diğer bakanlıkları adres gösteriyor, adres gösterilenlerden “Bakanlığımızın alanında değil” denilerek bir başka bakanlığın işaret edildiği de oluyor. Aralarında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da bulunduğu bazı bakanlar ise “gov.tr” uzantılı internet sitesi adresleri vermekle yetiniyor. Bakanlıklar, yanıt olarak gönderdikleri metinlerde faaliyetlerinin dayanağı olan kanun isimlerini belirtmek ya da “Daha önce yanıtlanmıştı” karşılığını vermekle yetiniyor.