Yurttaşlar krizin etkisini her geçen gün daha derinden yaşarken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “Yoklukta sabretmeyi” öğütledi. Erdoğan’ın sözleri günlük harcaması 10 milyon TL’ye ulaşan Saray’da yaşanan israfı akıllara getirdi. Birleşik Kamu-İş’in raporuna göre ise açlık sınırı 3 bin TL’ye dayandı.

Saray para saçarken yoksula sabır diledi

POLİTİKA SERVİSİ

Saray'da düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de uzun süredir yaşanmakta olan ve milyonlarca yurttaşın yaşantısını olumsuz etkileyen ekonomik kriz hakkında mesajlar verdi. "Bu hayatın albenisine kendisini kaptıran insan, dünyasını da ahiretini de kaybeder” diyen Erdoğan, “Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir. Gerçek mümin acıyı bal eyleyendir" ifadelerini kullandı.

SARAY’DAKİ İSRAF DUDAK UÇUKLATTI

Erdoğan, yurttaşa sabretmeyi öğütlerken akıllara Saray’da yaşanan israf geldi. 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık harcaması bir önceki yıla göre 4 kat artışla 3.6 milyar TL oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın hesaplarını denetleyen Sayıştay “Tüm yönleriyle doğru ve güvenilir” dedi. Sayıştay'ın raporlarına göre Sarayın günlük harcaması 10 milyon TL'ye ulaşıyor.

Öte yandan krizle boğuşan yurttaş geçim derdine düştü. Birleşik Kamu-İş, eylül ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırının 2 bin 949 liraya yükseldiğini, yoksulluk sınırının ise 10 bin 602 liraya çıktığını da açıklamıştı. Araştırmaya göre, açlık sınırı eylülde bir önceki aya göre 42 lira arttı. Gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise bir ayda 84 lira artışla 7 bin 683 liraya çıktı. Araştırmada, açlık sınırının son bir yılda 14,1, yoksulluk sınırının ise yüzde 11,3 arttığı belirtildi.