‘Saray Rejimi için çiftçiler önemsiz’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın PowerPoint sunumuyla açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) tarım politikalarında yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

Sarıbal, “Hazine Bakanı’nın açıkladığı 3. YEP’te de tıpkı diğerlerinde olduğu gibi tarımın sorunlarına çare olacak tek bir cümle yok. Saray Rejimi için tarım tali bir alan. Tarımın adı yok” dedi.


‘YEP’TE YENİ BİR ŞEY YOK’

Sarıbal yaptığı açıklamada daha önce “Değişim Başlıyor” adı altında “Dengeleme, Disiplin ve Değişim” olarak sunulan ekonomi programında yer alan tarım ve gıda konularının yeni programda yeni bir iş gibi sunulduğunu belirten Sarıbal, şu görüşlere yer verdi:

“Bir önceki programda açıklanan tarımsal sulama, sera yatırımları, kooperatifçilik mevzuat düzenlemesi, sözleşmeli üretim, erken uyarı sistemi, tohum üretimi ve tarımda teknoloji kullanımı gibi başlıklar açıklanan yeni programda da var. Yeni olarak eklenen bir çok madde Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı çalışmalar olup, örneğin mevcut ağaçlandırma çalışmalarında inşaat sanayine ihtiyacı için fidan değişikliği, meralarda sürdürülen tespit ve tahdit çalışmaları, münavebeli üretim, yabani zeytin ve menengiç ağaçlarının aşılanması, gıda denetimi yapan personele 'Gıda Denetçi' ünvanı getirilmesi, kenevir ve tıbbi/aromatik bitkilerinin üretimini artırılması bize yeni bir plan olarak sunulmaya çalışılıyor. Üreticinin gelirini artıracak, ithalata bağımlılığı azaltacak yeni bir uygulama yok.”

ANKA