KKTC İstatistik Kurumu’nun ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. Ağustosta enflasyon bir önceki aya göre yüzde 3,31 artarken, geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 118,18’lik bir artış oldu. Kuzey Kıbrıslı siyasetçiler durumdan şikayetçi.

Saray rejimi ‘Yavru Vatan’ı da resmen batırdı: Türkiye nezle, Kıbrıs zatürre

Umut Can FIRTINA

Türk Lirası’nın kullanıldığı Kuzey Kıbrıs’ta enflasyon Türkiye’de açıklanan resmi verilerin de üzerinde seyrediyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İstatistik Kurumu’nun ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi verileri açıklandı. Kurumun verilerine göre Kuzey Kıbrıs’ta tüketici enflasyonu ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,31 artış gösterdi. Tüketici enflasyonunda bir önceki yılın ağustos ayında göre ise yüzde 118,18 arış yaşandı. Aralık ayına göre ise yüzde 70,38 artış gözlendi. Ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 20,66 ile eğlence ve kültür ana grubunda gerçekleşti. Endekse göre ulaştırma ana grubunda yüzde 4,30 ve giyim ve ayakkabı ana grubunda ise yüzde 4,09 düşüş kaydedildi.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal yüzde 100’lük artışla gazete, yüzde 90,93’lük artışla kabak ve yüzde 66,67 artışla piyango bileti olurken; en yüksek fiyat düşüş yüzde 40,07 ile üzüm, yüzde 19,64 ile nektarin ve yüzde 17,58 ile erikte görüldü. Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan yüksek enflasyonu değerlendiren Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı “Türkiye nezle olduğunda biz zatürre oluyoruz. Kendimize ait bir karar mekanizmamız yok, ekonomimizin ipleri Türkiye’nin elinde” ifadelerini kullandı.

AKP’nin müdahalesiyle kurultayda bile seçilmeyen bir parti başkanının başbakan olduğunu belirten Kanatlı, bunun sonucunda ekonominin çakıldığını ifade etti. Sokakta hissedilen enflasyonun resmi verilere göre çok daha yüksek olduğunun altını çizen Kanatlı “Sendikalara göre enflasyon yüzde 150. Veriler bize ulaşmıyor, resmi devlet kurumları bu yolu kapattı. Bu enflasyonu insanların göç etmesinden anlıyoruz. 10 gün önce bir sendika başkanı ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti. Bu oranlar hayatımızı etkiliyor. Bu, Türkiye’nin bize dayattığı bir ekonomi” dedi. Kuzey Kıbrıs’ın çok ciddi bir ekonomik krizde olduğunu ifade eden Kanatlı, bu krizden çıkış yolunun konuşulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Hükümetin bu ekonomik krizden çıkış modeli olarak sunduğu, Türkiye’de çalışmayan özelleştirme modeli. Ancak yapılması gereken Kıbrıs sorunun çözümü. Yani ekonominin, servislerin ortaklaştırılması, Kıbrıs’ta birlik olunması, ortak para birimi kullanılması. Hamaset nutuklarıyla, milli söylemlerle bu işten çıkılmaz.”

Eski Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise Kıbrıs sorunu çözülmemesi sebebiyle Türk lirası kullandıklarını ifade ederek “TL kullanıldığında da Türkiye’nin yaşadığı ekonomik, sosyal, siyasal sıkıntılar bize katmerli bir şekilde yansıyor. Türkiye’den ithal edilen ürünler, sebze meyve bile burada en az iki katına satılıyor. Şu anda Kıbrıs’ta yaşayan Türkler, TL üzerinden gelir elde ettiği için yaşam oldukça zor. Şu anda KKTC’de çarşı pazar ekonomisi güneyden günübirlik gelenler sayesinde ayakta kalıyor, çünkü onlar avro kazanıyor. Burada rahat alışveriş yapıp, yiyip içip, akaryakıtını alıp gidiyorlar” dedi. “Bundan çıkış yolunun birincisi kesinlikle Türkiye’ye bağımlı yaşamaktan kurtulmak” diyen Özyiğit şöyle konuştu: “2 toplumlu bir federal çözüm olması lazım. Ancak bu olana kadar da Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkiye’den bağımsız, kendi ekonomik değerlerine göre yeni bir sistem kurulması. Ama maalesef öyle bir siyasi anlayış yok burada. Türkiye’den siyasi olarak bağımsız olmamız gerekiyor.”