AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı görüşme için bu sabah Rusya'ya gitti. ABD Başkanı Joe Biden’dan umduğunu bulamayan Erdoğan’ın eli, Putin karşısında oldukça zayıf.

Saray umudu Putin’e bağladı

HABER MERKEZİ

ABD ile Rusya arasında mekik dokuyan Ankara, rotayı yeniden Moskova’ya çevirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, bugün Soçi Zirvesi’nde bir araya gelecek. Putin için kritik zirvenin ana gündem maddesi Suriye’den cihatçıların temizlenmesi. ABD Başkanı Joe Biden’dan umduğunu bulamayan Erdoğan’ın eli, Putin karşısında oldukça zayıf.

Zirve öncesi Rusya, İdlib’de bulunan Türkiye destekli cihatçı gruplara yönelik saldırılarını artırdı. Saldırılara ilişkin konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye'nin kuzeyine yönelik son dönemde artan hava saldırılarının ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşebileceğini belirtti. Akar, "Biz Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesindeki esaslara uyuyoruz. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yaptık ve büyük bir gayretle bunları yerine getiriyoruz. Karşı tarafın da mutabakattaki sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz" dedi.

İki ülke arasında masaya yatırılacak diğer başlıklar arasında Libya yer alıyor. Bu ülkede farklı kutuplarda yer alan Erdoğan ve Putin, 19 Ocak 2019'da Berlin'de Libya konusunu detaylıca ele almıştı. İkinci S-400 tedariki de gündeme gelecek bir başka başlık. Birleşmiş Milletler Zirvesi’nden eli boş dönen Erdoğan, yeni bir S-400 alımı yapacaklarını belirtti.

Bunun üzerine ABD’nin düşmanlarıyla mücadele yaptırımları olarak bilinen CATSAA yaptırımlarını hatırlatan Beyaz Saray yetkilileri Ankara’yı ‘uyardı.’ Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Savunma Sanayii Başkanlığımız müzakereleri yürütüyor” dedi. Görüşme öncesi dikkat çeken bir başka çıkış ise Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan geldi.

Erdoğan’ın Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edildiği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Peskov bunun kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı. Ankara’nın Kırım konusundaki tutumu da iki ülke arasındaki gerilim başlıklarından birini oluşturuyor. Erdoğan’ın öte yandan ekim sonunda Roma’da düzenlenecek G-20 Zirvesi’nde Biden ile görüşeceği öğrenildi. Görüşmenin Soçi Zirvesi öncesi açıklanması dikat çekti.

RUSYA'YA GİTTİ

Erdoğan, Putin ile yapacağı görüşme için bu sabah Rusya'ya gitti.

saray-umudu-putin-e-bagladi-926751-1.

Günübirlik olarak Rusya'a giden Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Ankara Valisi Vasip Şahin ve devlet erkanı uğurladı.

Erdoğan'a ziyaretinde MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le Boçarov Ruçey Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda gerçekleştireceği görüşme baş başa olacak. Görüşmede, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan'daki gelişmeler başta olmak üzere, güncel bölgesel gelişmeler ve uluslararası meselelerin ele alınması öngörülüyor.