Fransa'nın Nice kentinde bir kilisenin içinde düzenlenen saldırıya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice Kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi. Bakanlık, 16 Ekim'de Fransa'da başı kesilerek katledilen öğretmen için kınama açıklaması yapmamıştı. Saldırıya ilişkin bir kınama da Cumhurbaşkanlığı'ndan geldi.

Saray ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'daki saldırıya kınama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Nice kentinde bir kilisenin içinde düzenlenen ve üç kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin kınama yayınladı. Bakanlık, 16 Ekim'de başı kesilerek katledilen Fransız tarih öğretmeni Samuel Paty için ise bir mesaj yayınlamamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice Kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

"Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz" ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır.

Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz."

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN KINAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter'dan yayımladığı Fransızca mesajla Nice'te gerçekleşen saldırıyı kınadı. Kalın, şunları yazdı:

"Nice'te Notre Dame Kilisesi yakınında meydana gelen terör saldırısını şüphesiz kınıyoruz. Fransız halkına baş sağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Terörizmin dini, rengi, dili yoktur. Her türlü radikalizm ve terörizme karşı kararlılıkla ve dayanışma içinde mücadele edeceğiz"

BAŞI KESİLEREK KATLEDİLEN ÖĞRETMEN İÇİN AÇIKLAMA YAPMAMIŞTI

Bakanlık, başı kesilerek katledilen Fransız ortaokul öğretmeni olan Samuel Paty için bir kınama açıklaması yapmamıştı.

Bir dersinde İslam Peygamberi Muhammed’in karikatürünü gösteren Paty, 16 Ekim 2020'de Fransa'nın Paris banliyölerinden Conflans-Sainte-Honorine'de 18 yaşındaki Çeçen kökenli Müslüman Rus mülteci Abdullah Abuyedoviç Anzorov tarafından başı kesilerek öldürülmüştü.

Türkiye’den olay hakkındaki kınama, Fransa ile karşı karşıya gelinmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapılmıştı. Kalın, 26 Ekim’deki mesajında, “Bazıları Peygamber Efendimizi canımızdan çok sevdiğimizi anlamayabilir. Ona yapılan hakareti kendimize yapılmış kabul ettiğimizi kavramayabilir. O’na olan muhabbetimize ‘fanatizm’ diyebilir. Bu onların nasipsizliğidir. Biz bunu onlara da ısrarla ve en güzel şekilde anlatacağız. Bu noktada Fransa’da Samuel Paty’nin canice katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve bu barbarlığı reddediyoruz. Bu cinayetin hiçbir meşru tarafı yoktur. Kötülükle mücadele ederken canavarlaşmak, en büyük felakettir” demişti.

AFP haber ajansına konuşan bir Fransa Cumhurbaşkanlığı yetkilisi de, Erdoğan’ın başı kesilerek öldürülen tarih öğretmeni Samuel Paty hakkında başsağlığı mesajı göndermediğini ifade etmişti.