Akaryakıt zammının askıya alınmasını yeterli görmeyen Sarı Yelekliler ‘Kırıntı değil, ekmeğin tamamını istiyoruz’ diyerek bugün yine sokağa çıkıyor. Ülkede adeta OHAL ilan edilirken, Demiryolları Sendikası eyleme gideceklerden bilet almayacak

Sarı Yelekliler bugün yine sokağa çıkıyor: Kırıntı değil ekmeğin tamamı

Fransa’da akaryakıt zammının geri alınması talebiyle başlayan Sarı Yelekliler eylemi durmuyor. “Kırıntı değil, ekmeğin tamamını istiyoruz” diyen eylemciler bugün de Paris başta olmak üzere ülkenin pek çok noktasında meydanlara çıkıyor.

Sarı Yelekliler’in geri adım atmaması üzerine Macron hükümeti ülkede adeta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Başbakan Edouard Philippe, Sarı Yelekliler’in ülke genelinde düzenleyecekleri gösterilerde 89 bin polisin görev yapacağını ve sadece Paris’i 8 bin polisin yanı sıra bir düzine zırhlı aracın koruyacağını açıkladı. Ayrıca eylemler nedeniyle Paris’te mağazaların açılmayacağı belirtildi. Banka ve dükkanlar da kapalı olacak.
Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi yönetiminden yapılan açıklamada da gösteriler nedeniyle kulenin ziyarete kapalı olacağı, önceden alınan biletlerin ücretinin iade edileceği belirtildi.

Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı’nın da kapalı kalmaya devam edeceği ifade edildi.

POLİS SENDİKASINDAN DESTEK

Sarı Yelekliler’in eylemine toplumun her kesiminden destek yağıyor. Ülkenin en köklü polis sendikalarından Vigi bugünden itibaren greve çıkacağını duyurdu. Bugünkü eyleme demiryolu çalışanlarından da destek geldi. Fransa Demiryolları İşçileri Sendikası Paris’teki eyleme gidecek olan ve bileti olmayan ‘Sarı Yeleklilere’ ceza kesilmemesi için üyelerine çağrı yaptı.Belçika ve Hollanda’da da eş zamanlı meydanlara çıkılacak.

SOL PARTİLERDEN GENSORU

Emanuel Macron hükümetini protestolarla ilgili süreci iyi yönetememekle suçlayan Sosyalist Parti, Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi ve Fransa Komünist Partisi, pazartesi Ulusal Meclis’e gensoru önergesi vereceklerini açıkladı. PS Genel Sekreteri Olivier Faure, yaptığı açıklamada gensoru önergesiyle hükümete bu sorunun farklı yöntemlerle çözülebileceğini göstermek istediklerini belirtti.

ÖĞRENCİLERE GÖZALTIYA TEPKİ

Öte yandan hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek amacıyla öğrenciler, pazartesiden bu yana ülke genelinde eylemde. Eylemlere saldıran polis 700’den fazla liseliyi gözaltına aldı. Mantes La Jolie kentinde polisin liselilere diz çöktürerek duvara yasladığı görüntüler büyük tepki çekti. Öğrenciler bugün de meydanlarda olacak.