Fransa’da akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan sarı yeleklilerin eylemleri 45’inci haftaya girdi. Polis, iklim değişikliği protestosuyla birlikte yapılan eylemlere biber gazıyla saldırdı. Eylemcilerle polislerin farklı noktalarda şiddetli çatışmalara girdiği görüldü

Sarı yeleklilere ve çevrecilere biber gazı

Fransa’da akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan, ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine karşı gösterilere dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, yoğun güvenlik önlemleri altında bu hafta sonu da devam etti. Vatandaşların tatilden dönmesiyle güçlenen eylemlerde hükümetin emeklilik yasasında yapmayı öngördüğü değişiklikler protesto edildi.

Paris’te eylemler nedeniyle 30’a yakın metro durağı kapatıldı. Polis, Champs-Elysees Caddesi’nde, Trocadero Meydanı’nın yanı sıra Ulusal Meclis, Başbakanlık, Eyfel Kulesi, Notre-Dame Katedrali çevresinde eylem yapılmasını yasakladı.

Paris’te gösteri yasağına rağmen Champs-Elysees Caddesi’ne girmeye çalışan eylemciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis eylemcilere biber gazıyla saldırdı ve aynı zamanda Saint-Lazare tren garına girmeye çalışan protestocuları engelledi.
Bercy Parkı’nda bulunan bir grup sarı yelekli de, polis araçlarına çeşitli maddeler attı. Polis, burada da göstericilere karşı biber gazı kullandı. Fransız polisiyle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Haftasonu sarı yeleklilerinin protesto gösterilerine karşılık vermek için 7 bin 500 polis görev yaptı. Polis, 150’den fazla eylemciyi gözaltına aldı ve onlarca protestocuya da para cezası kesti.

İKLİM EYLEMİNE DE SALDIRDILAR

İklim değişikliğine dikkati çekmek isteyen çevrecilerin protestosu sarı yeleklilerin her hafta düzenlediği eylemle bir arada yapıldı. Çevreciler, küresel iklim grevinin düzenlendiği cuma gününden sonra da Paris sokakalarında kendilerini gösterdi.
Saint-Michel Bulvarı’nda iklim protestolarına katılan siyah maskeli bir grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Eylemciler ise polise türlü cisimler atarak karşılık verdi. Olaylarda birçok mağazanın camının kırıldığı görüldü.

45 HAFTADIR DİRENİYORLAR

Sarı yeleklilerin eylemleri, 17 Kasım 2018’den bu yana devam ediyor. Protestolarda şu ana kadar 11 kişi hayatını kaybetti, bin 797’si polis 4 bin 245 kişi yaralandı ve 12 bin 107 kişi de gözaltına alındı.