Mardin Artuklu Üniversitesi’nin görevden alınan sarıklı rektörü Ahmet Ağırakça kampüs içerisinde yer alan kız yurdunu Türkiye Diyanet Vakfı’na ‘bedelsiz’ tahsis ettiği ortaya çıktı

Sarıklı rektör Diyanet’e yurt tahsis etmiş!

Mustafa Kömüş

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin kampüs içerisindeki bir kız yurdunu ‘protokol’ ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis ettiği açığa çıktı. Yapılan protokolle üniversite, geçen yıl kız yurdunu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kullanımına ‘bedelsiz’ verdi.

Söz konusu protokolde, yurdun Türkiye Diyanet Vakfı’na (TDV) tahsis edilebileceği ve yurdun Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi tarafından kullanılacağı bildirildi.


Konu, Sayıştay’ın da raporuna yansıdı. Sayıştay’ın üniversiteye ilişkin hazırladığı 2019 raporunda, “Bu protokol hükümlerine göre, üniversiteye ait bir yurdun, Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Türkiye Diyanet Vakfı’na ve işletmesine bedelsiz tahsis edilmiş olduğu görülmektedir” denildi.

Sayıştay, üniversitenin kız yurdunu kendi kullanması halinde gelir sağlayabileceği ancak buna rağmen TDV’ye tahsis edildiğine dikkat çekti. TDV’nin yurdu işletmesinin uygun olmadığının altını çizen Sayıştay denetçileri, bu durumun üniversite kaynaklarının ticari bir işletmeye aktarılması anlamına geldiğini vurguladı. Denetçiler, yurdun ihale yoluyla kiraya verilmesi ve gelir elde edilmesinin doğru olacağını kaydetti.

Sayıştay raporunda, Mardin Üniversitesi şöyle uyarıldı: “Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan mevcut protokolün feshedilerek, söz konusu yurdun ya Diyanet İşleri Başkanlığı’na doğrudan tahsis edilmesi, ya da bir bedel karşılığı -işletmeye kiraya verilmesine yönelik işlem tesis edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.”

***

Yedi yıllık bina deprem riski taşıyor

SAYIŞTAY’ın Batman Üniversitesi’ne ilişkin yaptığı denetim, çarpıcı sonuçları açığa çıkardı. Denetçiler, üniversitenin 2012 yılında yaptırdığı kütüphane binasının yedi yıl sonunda ‘risk’ nedeniyle kullanım dışı kaldığını tespit etti. Sorumluluğun inşaatı gerçekleştiren yüklenici firmada olduğunu kaydeden Sayıştay’ın raporunda, şöyle denildi: “Binanın riskli olarak kabul edildiği ve herhangi bir sarsıntı ya da deprem anında yıkılabileceği bilirkişi raporuyla da belirlenmiş olduğundan yüklenicinin hatalı imalatları düzeltmesi ve söz konusu binayı kullanılır hale getirmesi için yazılı olarak davet edilmesi, bunun sağlanamaması durumunda zaman geçirilmeden yargıya başvurularak yüklenicinin nam-ı hesabına söz konusu eksikliklerin tamamlanması için hukuki sürecin başlatılması gerekmektedir.”