Ayvalık'taki dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı'nın ranta açılmak istendiğini söyleyen yurttaşlar mücadele başlattı. Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü “Halka ait olan sahil sadece parası olana açılacak, buna izin vermeyiz” dedi.

Sarımsaklı ranta teslim edilemez
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

BALIKESİR Ayvalık Sarımsaklı Plajı’nın ranta açılmak istendiğini belirten Ayvalık Tabiat Platformu harekete geçti. Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Dinler, plajın betonla kaplanarak sadece parası olana açılacağını söyledi.

Sarımsaklı plajında 230 dönümlük alanın Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne kiralanması sonrası başlayan süreç, Ayvalıklıları tedirgin ediyor.

Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, sahilin plaj kumu taş ve betonla kaplanarak şantiye alanına çevrildiğini söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında projeyi iptal etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Dinler; “2021 yılına geldiğimizde bölge “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi. Böylece “Niteliğini Kaybetmiş Kumsal Alan” aldatmacasıyla mevcut plan hükümsüz kılınarak, "Rekreasyon Alanı" kullanımı kapsamında yapılaşmanın önü açıldı. ÇED muafiyetinin arkasına sığınarak, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve halkın görüşüne başvurulmadan kapalı kapılar ardında alınan bu kararın kıyı yasasına, planlama ve şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gayet açıktır” dedi.

Sarımsaklı kumsalının kendine has florasıyla, endemik türlerin de yaşam alanı olduğunu aktaran Dinler, 2017 Sarımsaklı Plajı’nda yeni bir endemik tür keşfedildiğini, mart, nisan aylarında çiçek açan, kumsalda yetişen bu bitkiye Ayvalık’a özgü olması nedeniyle “Ayvalıkensis” adı verildiğini belirtti. Dinler ayrıca Prof. Dr. Gülendam Tümen, Prof. Dr. Fatih Satıl ve Doç. Dr. Selami Selvi tarafından hazırlanan proje raporunda, tehlike altındaki türler kırmızı listesine (IUCN) göre, “zarar görebilir” olduğu belirtilen endemik bitkinin taşeron firmanın kamyonları ve kepçeleri altında ezilip, kırıma uğratıldığını dile getirdi.

Projenin halk için değil, halka rağmen yürütüldüğünü ve sermayeye rant yaratmak amaçlı olduğunu belirten Dinler, projenin hayata geçmesiyle oluşacak sorunları şöyle sıraladı:

• Halka ait olması gereken Sarımsaklı Plajı’nda sahil şezlongculara, işletmelere kiraya verilerek halkın olması gereken plaj yok edilecek.

• Nicedir işgal altında olan, kavgaların, hak ihlallerinin yaşandığı Sarımsaklı Plajı’nda artık para ödenmeden havlu bile serilemeyecek, bir sonraki aşamada denize bile girilemeyecek.

• Temel ihtiyaç olan duş, tuvalet, soyunma kabini gibi yapılar da parayla kullanılacak.

• Güya halkın yararı için yapılan bisiklet yolu, yürüyüş yolu, konser alanı gibi alanlar rantiyenin elinde ticaret malzemesi haline gelecektir.