Saros’ta yapılmak istenen FSRU projesine karşı yaşam savunucuları tarafından açılan ÇED iptal davasına mahkeme ret verdi. BOTAŞ’ın hukuksuzca aldığı 2’nci ÇED olumlu kararına karşın bilirkişi heyetinin raporları olduğunu vurgulan Saros Gönülüleri, "Bizler haklı davamızdan ve mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Saros'ta mahkeme çevre katliamına göz yumdu

YAREN ÇOLAK

Edirne’nin Keşan ilçesinde BOTAŞ tarafından yapılması planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’nde uzun zamandır gözler mahkemenin vereceği karardaydı. Ancak Saros Gönüllüleri tarafından açılan 2’nci Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali davası Edirne İdare Mahkemesi’nce reddedildi. Projeye ilişkin üç farklı bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan bilimsel raporları hiçe sayan mahkeme, bölgedeki katliamı göz ardı ederek yaşam savunucularının açtığı iptal davasında ret kararı verdi.

Duruma tepki gösteren Saros Gönüllüleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1’inci ÇED olumlu kararının Edirne İdare Mahkemesi'nde oybirliği ile iptal edildiği hatırlatıldı. Ancak katliamda ısrarcı BOTAŞ’ın 2’inci bir ÇED raporu hazırlayarak bu süreci başlattığına dikkat çekilen açıklamada, bilirkişi raporuna vurgu yapıldı.

Açıklamada bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda yer alan şu ifadelere dikkat çekildi:

"ÇED raporunda toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin proje kapsamında analiz edilmediği anlaşılmaktadır bu yatırımın etki edeceği topraklara ait analitik veri için toprak örneği alınmadan 1970'li yıllarda üretilmiş bir harita verisinin kullanılması uygun bulunmamıştır. İnşaat sahası ve boru hattının geçeceği güzergahta herhangi bir toprak örneği almadan, örneklerde fiziksel ve kimyasal analiz yapmadan ve toprak izleme çukuru (profili) açmadan genel bir ifade kullanılması eksik bir yaklaşımdır.”

Kararın bilime aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, “Bizler haklı davamızdan ve mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Verilen kararın bozulması için hukuksal sürece Danıştay'da devam edeceğiz. Saros FSRU Liman projesinin alt ölçekli planlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli davamız Edirne İdare Mahkemesi’nde halen devam etmekte. Bu davada Bilirkişi Heyeti oybirliğiyle hazırladığı raporda Saros FSRU Limanı planlarının hukuka ve üst ölçekli planlara aykırılığını bilimsel olarak ispatlarıyla mahkemeye sundu. Edirne İdare Mahkemesi’nin hukuksuz planların iptaline dair kararını da acilen beklemekteyiz” denildi.