Sarraj istifa etmeye hazırlanıyor

NATO müdahalesiyle istikrarsızlığa sürüklenen Libya'da, Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayez el-Sarraj'ın istifa etmeye hazırlandığı iddia edildi. Bloomberg’in özel haberinde, Fayez el-Sarraj’ın istifa etmeye hazırlandığı kaydedilirken bu sürecin bir süre daha devam edeceği belirtildi. Bloomberg’e konuşan yetkililer, el-Sarraj’ın istifa edeceği fakat geçiş döneminde gelecek ay Cenevre’de yapılacak müzakereler için geçici olarak görevini sürdüreceğini dile getirdi.

Libya’nın doğusunu kontrol altına alan Halife Hafter’e karşı Türkiye’nin desteklediği el-Sarraj yönetimine karşı bir süredir protesto gösterileri vardı. Yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalan Saraj’ın istifa ederek üzerindeki baskıyı azaltması bekleniyor.

İsmini açıklamayan dört yetkili el-Sarraj’ın bu planı Libyalı ve yabancı partnerleriyle görüştüğünü ve istifa duyurusunu bu haftanın sonunda vereceğini duyurmayı planladığını açıkladı.

Muammer Kaddafi’nin NATO müdahalesiyle 2011’de devrilmesinin ardından ikiye bölünen ve kaosa sürüklenen Libya üç parçaya bölünmüş durumda. Türkiye Trablus merkezli siyasal islamcılar ağırlıklı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklerken Hafter’in de içind eyer aldığı Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ni destekleyenler arasında ise Rusya, Fransa, BAE, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkeler bulunuyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Çalışma Bakanı Mehdi el-Amin, UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın istifa etmeyi planladığına dair haberin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

DHA