“Kapitalizm dost değil, düşman” sözleriyle altı yıl evvel iktidara gelen Yeni Zelanda’nın Başbakanı Ardern, istifa etti. Ardern, “Devam edersem zarar vermiş olurum” dedi.

Şaşırtan istifa
Ardern, 6 yıllık iktidarında LGBTİ+ eylemlerine katılarak destek verdi. (Fotoğraf: AA)

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bu yıl seçimlerin ekim ayında yapılacağını ilan ettiği konuşması sırasında şaşırtan istifasını kamuoyuna duyurdu. Ardern, Yeni Zelanda'da 14 Ekim'de düzenlenecek genel seçimlerde yarışmayacağını, İşçi Partisi liderliğinden de ayrılacağını söyledi.

42 yaşındaki Başbakan Ardern, televizyonda yaptığı açıklamada, "6 zorlu yıldır" sürdürdüğü başbakanlık görevini, en geç 7 Şubat'ta bırakacağını bildirdi.

Son dönemde bu konu üzerine düşündüğünü belirten ve "sadece bir yıl değil, bir dönem daha hazırlanmanın bir yolunu bulmayı ümit ettiğini" kaydeden Ardern, ancak bunu başaramadığını söyledi.

Ardern, "Ülkenize barış zamanında liderlik etmek bir şey, kriz sırasında onlara liderlik etmek başka bir şey" ifadelerini kullandı. Başbakan, “Ben insanım, politikacılar da insan. Yapabildiğimiz kadarıyla, elimizden gelenin fazlasını veriyoruz" dedi.

Mesleğin gerekliliklerinin farkında olduğunu kaydeden Ardern, "Artık bu işin hakkını verecek kadar yeterli olmadığımı biliyorum. Devam edersem, Yeni Zelanda'ya zarar vermiş olurum" diye ekledi.

KAZANACAĞIMA İNANDIĞIM İÇİN YARIŞMAK İSTEMİYORUM

Ardern, ailesiyle daha fazla zaman geçirmekten başka gelecek planı olmadığını söyledi. Ardern aynı zamanda görevden ayrılma kararının arkasında anketlerdeki düşüşünün olmadığını söyledi. Başbakan, "Seçimi kazanamayacağımıza inandığım için değil, kazanabileceğimize ve zaten kazanacağımıza inandığım için ayrılıyorum ve bu meydan okuma için saflarda yeni insanlara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Ardern'in halefinin kim olacağı henüz belli değil.

***

NE OLMUŞTU?

Ekim 2020’de gerçekleşen genel seçimlerden tarihi bir sonuçla ayrılan Jacinda Ardern’in İşçi Partisi, aldığı yüzde 49 oyla tek başına iktidara geldi. Son 50 yıldaki en büyük seçim zaferinin ardından kürsüye geldiğinde, konuşmasına Yeni Zelanda yerlileri Maori dilinde başladı.

Yeni Zelanda’nın İşçi Partili Başbakanı Ardern, hükümet kurulduktan sonraki ilk açıklamasında "Birçok Yeni Zelandalı için kapitalizm dost değil, düşman" demişti.

Başkanlığı boyunca parasız eğitim, kürtaj yasağının kaldırılması ve çocuklar arasında yoksulluğunun yok edilmesi gibi konuları öne çıkardı.

***

NOT: Jacinda Ardern, Ekim 2017’de 37 yaşında başbakan seçildiğinde dünyanın en genç kadın başbakanı unvanını almıştı. Parlamentolar Arası Birlik (PAB) verilerine göre, Yeni Zelanda, bu yıl parlamentosunda en az yüzde 50 kadın temsili bulunan altı ülke arasında.