İktidar bu yıl toplam 200 özelleştirme ihalesi düzenleyecek ve kamuya ait 10 kuruluşun da satışını yapacak. Özelleştirme gelirlerinin geçen yıla oranla yüzde 80 artarak 9 milyar lira olması planlanıyor.

Satılmadık taş bırakmayacaklar!

İsmail ARI

AKP iktidarları döneminde hız kazanan özelleştirmelerde bu yıl vitesin daha da yükseltileceği açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2022 Yılı Performans Programı’nda özelleştirilecek kamu kuruluşları ile bu kuruluşlarının varlıklarının satışından elde edilecek gelirlere ilişkin çarpıcı bilgilere yer verildi.

Programda, “Cumhurbaşkanı kararlarıyla belirlenen strateji dahilinde gerçekleştirilecek özelleştirme ihalesi sayısı” ifadeleriyle bu yıl ve gelecek yıllarda düzenlenecek özelleştirme ihalelerine ilişkin rakamlar paylaşıldı. Buna göre, geçen yıl 195 özelleştirme ihalesi düzenlendi. Bu yıl 200, 2023'te 205 ve 2024’te ise 205 özelleştirme ihalesi düzenlenecek.

Ayrıca “Özelleştirme kapsam ve programına alınacak kuruluş sayısı” adı altında kaç kurumun satılacağı da açıklandı. Geçen yıl kamuya ait 12 kuruluşu satan iktidar bu yıl da 10 kuruluşun satışını yapacak. 2023 ve 2024 yılında da 10’ar kamu kuruluşunun satış işlemlerinin yapılması planlanıyor. Özelleştirme ihaleleriyle de milyarlarca lira gelir elde edilmesi planlanıyor. Performans Programı’nda “Özelleştirme geliri tutarı” adı altında geçen yıl 5 milyar TL gelir elde edildiği ve bu yıl da 9 milyar TL gelir elde edilmesinin planlandığı ifade edildi.

Özelleştirmelerle 2023 yılında 10 milyar TL ve 2024 yılında ise 4 milyar TL gelir elde edilmesi planlanıyor.

satilmadik-tas-birakmayacaklar-982557-1.

YILA HIZLI BAŞLADILAR

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı mali tablolarda da bu yılın ilk bir buçuk aylık döneminde milyonlarca liralık taşınmazın ve tesisin satıldığı açıklandı. Mali tablolarda bu yıl tesis ve işletme satışından 648 milyon TL ve taşınmaz satışından ise 637 milyon 985 bin TL olmak üzere özelleştirmelerden toplam 1 milyar 312 milyon TL gelir elde edildiği belirtildi. Başka bir ifadeyle yıl boyunca 9 milyar lira olarak planlanan özelleştirme gelirlerinin yüzde 14,6'sı ilk bir buçuk ayda sağlamış oldu.