Savaş AKP'ye iktidar, Erdoğan’a başkanlık yolunu açtı
7 Haziran'dan sonra geçen beş aylık sürede izlenen savaş politikası AKP'yi yeniden tek başına iktidara taşırken Erdoğan'a başkanlık yolunu açtı
NURCAN GÖKDEMİR- nurcangokdemir@birgun.net
7 Haziran'dan sonra ülkenin içine sürüklendiği savaş ortamı ve 800'e yakın yurttaşın kanının dökülmesi AKP'ye tek başına iktidar, Tayyip Erdoğan'a da başkanlık kapısını açtı.
7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin oylarının yüzde 40.8'e düşmesi, HDP'nin de barajı aşması ile uzun yıllar sonra iktidardan uzaklaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalan AKP iktidarı ve hamisi Erdoğan ülkeyi bir anda savaşa sürükledi. Uzun zamandır süren çatışmasızlık ortamı bitti, önce Suruç'ta 33 genç, ardından da Ankara'da en az 102 kişi intihar eylemcilerinin saldırıları sonucu katledildi, Dağlıca'da yola düşen mayının patlamasıyla da 16 asker yaşamını yitirdi. Bebeklerden yaşlılara kadar 800'e yakın yurttaş beş aylık sürede yaşamını yitirdi.
Erdoğan'ın yönlendirmesi ile koalisyon çalışmaları sonuçsuz kaldı, Anayasa'nın kesin hükmüne karşı anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümeti kurma görevi verilmedi. Erdoğan'ın istediği oldu ve ülke seçime sürüklendi.
AKP tek başına sahada
AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu mitinglerle, Cukhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da ‘muhtarlar ve kanaat önderleri’ni Kaçak Saray'da toplayarak, açılışlarda konuşarak AKP'nin seçim kampanyasını yürüttü. Ankara'da yaşanan Türkiye'nin en büyük sivil katliamı sonrası muhalefet partileri mitinglerini iptal ederken liderler sınırlı toplantılar ve ziyaretlerde kampanya yürütmeye çalıştı. Türkiye sadece iktidar partisinin devlet olanaklarını da kullanarak yürüttüğü bir seçim kampanyasına tanık oldu. Erdoğan, Dağlıca saldırısının ardından “400 vekil olsaydı bunlar olmazdı” derken Davutoğlu da Van'da halkı faili meçhul yılların sembolü olan beyaz Toros'la korkuttu. Kamuoyuna tek başına iktidar olmazsa yeniden seçime gidileceği mesajı verilirken darbe tehdidi de pompalandı.
Savaş ve kriz endişesi
Ülkenin içine sürüklendiği savaş ortamı, dört bir yana giden hatta sınırda bekleyen genç cenazeler ülkeye korku atmosferini hâkim kıldı. Savaşın süreceği, hiçbir partinin tek başına iktidarı yakalamayacağı bunun da ölümleri, istikrarsızlığı artıracağı endişesi seçmene hâkim oldu. Bu arada dövizdeki görülmemiş yükseliş, ekonomide yaşanmaya başlayan sorunlar da endişelere yol açtı.
Düğmeye basılacak
AKP'nin referandumla bile olsa Anayasa değişikliğini gerçekleştirebilecek bir çoğunluğu ulaşması, siyasette yeni bir dönemin kapısını aralayacak. AKP, Erdoğan'ı ‘başkan’ yapacak süreç için düğmeye basacak.
Anayasa değişikliği ve dolayısıyla rejim değişikliği anlamına gelen başkanlık sistemine geçiş için 366 milletvekilinin oyu gerekiyor. 330-366 arasında bir çoğunluğa ulaşılması durumunda öneri halkın oyuna sunulacak. HDP’nin barajı aşmasıyla Erdoğan, başkanlık hayali için bu partinin oylarına ihtiyaç duyacak.