“Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması nedeniyle bir hafta gözaltında tutulduktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan bir önceki dönemin TTB Merkez Konseyi üyeleri, üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada hekimlere ceza yağdı. TTB 2016-2018 Merkez Konseyi üyeleri hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri” gerekçesi ile 20 ay […]

“Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyen TTB Merkez Konsey üyelerine ceza yağdı

“Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması nedeniyle bir hafta gözaltında tutulduktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan bir önceki dönemin TTB Merkez Konseyi üyeleri, üçüncü kez hakim karşısına çıktı. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada hekimlere ceza yağdı.

TTB 2016-2018 Merkez Konseyi üyeleri hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettikleri” gerekçesi ile 20 ay hapis cezasına hükmedildi. TTB Merkez Konseyi Üyesi Hande Arpat 20 aya ek olarak sosyal medya paylaşımları nedeniyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme heyetinin kararı açıklamasının ardından duruşma salonunda bir hekim “Bravo. Ben de hekimim. Savaş halk sağlığı sorunudur diyorum” sözleriyle karara tepki gösterdi.

KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Kararın ardından Adliye önünde basın açıklaması yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, cezalara itiraz edeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Biz tıp etiğinin bize öğrettiği şeyi uyguladık. Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledik. Üç duruşmada da yaptığımız savunmalarda ortada bir suç olmadığını dile getirdik. Bizim yaşam hakkı için çalıştığımızı anlattık. Fakat bugün mahkemeden ceza çıktı ve biz bunu kabul etmiyoruz. İptal ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. TTB, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylemekten hiçbir zaman vazgeçmeyecek.”

ADİL YARGILAMA YOK

Son duruşmada hekimler, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etmenin suç olmadığının altını çizerek beraat talep etti. TTB Merkez Konseyi 2016-2018 dönem başkanı Raşit Tükel, savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğuna ilişkin daha önce de açıklamalar yaptıklarını anımsatarak, bunun etik kuralların gereği olduğunu vurguladı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman da “Yaşam hakkını savunduk. Bütün hayatımızı bu çaba ile sürdürürken terör ile suçlanıp yargılanmaması kabul etmiyorum. Ölümün bile adil olmadığı dünyada yaşamın adil olmasını istiyoruz. Suçlamaları kabul etmiyor ve beraatımızı talep ediyorum” dedi. Yapılan bütün savunmalarda savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edildi. TTB avukatlarının savunmalarında da adil yargılama hakkının gasp edildiği vurgulandı.

DURUŞMAYA GENİŞ KATILIM

CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Sezgin Tanrıkulu, Murat Emir ile TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyeleri İlknur Başer, Önder İşleyen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve çok sayıda emek ve meslek örgütü temsilcisi davayı takip etti.